Své obavy veřejně přiznali na zasedání zastupitelstva obce, které se konalo v polovině července. Jeden z místních občanů ale vyřkl nápad, kterého se chytli i ostatní. „Já navrhuji udělat jakéhosi obecního strážce, četníka, který by například mohl napomínat řidiče nákladních automobilů a spolupracovat s Městskou policií v Kutné Hoře," řekl. Starosta obce Antonín Škarka nápad nezavrhl, ale nechal ho na projednání při soukromé schůzce.
Blanka Matějů, vedoucí územního odboru Kutná Hora, vysvětlila, že takovýto nápad není na vyřízení rychlou akcí. „Obec Hlízov by musela žádat o povolení takovéto pozice dopravní odbor, který by celou věc poté konzultoval s Policií České republiky. Není to tedy věc, která by se dala do začátku uzavírky vyřídit." Hlízovští občané se tedy budou muset bez obecního strážníka prozatím obejít. 

Na zastupitelstvu Hlízova také padla zmínka o objízdné trase. Ta měla podle původních informací vést dvěma směry. Doprava od Kolína měla být odkloněna na Červené Pečky, Kutnou Horu a Církvici. Z Čáslavi měla být auta vedena do Rohozce, Záboří nad Labem, Týnce nad Labem a Kolína. Při stanovení objízdné trasy je velkým problémem nedostatečná nosnost mostu přes trať Správy železniční dopravní cesty na silnici I/2 v Kutné Hoře ulici Vítězná. Ta totiž znemožňuje vést přes něj těžkou dopravu.

Podle aktuálních informací Antonína Škarky, starosty Hlízova, se ale objížďky změnily. „Doprava od Kolína povede přes Kaňk do Nových Dvorů a z Čáslavi auta pojedou do Nových Dvorů a Záboří nad Labem." Také ale dodal fakt, že silnice pod malínským mostem bude průjezdná. „Pouštět se ale bude střídavě doprava na oba směry," řekl.

Do Hlízova bude během celé uzavírky mostu zákaz vjezdu nákladních vozidel. „Jestli ale budou řidiči tuto značku dodržovat, nevíme," doplnil starosta. Již nyní totiž nad vjezdem do Hlízova značka o zákazu vjezdu těžších vozidel je. Moc řidičů jí ale nerespektuje.
Rekonstrukce tohoto mostu je nezbytná. Především také z toho důvodu, že oprava se blíží rovněž u malínského nadjezdu, který je také ve špatném stavu. „Dá se předpokládat, že obě rekonstrukce na sebe budou velmi rychle navazovat," řekl starosta Hlízova na červencovém zastupitelstvu.
Oprava mostu také ovlivní železniční trasu z Kutné Hory do Kolína. Tam bude v nepravidelných intervalech doprava buď zpomalená, nebo i úplně zastavená. České dráhy tak budou muset minimálně do Hlízova zavést náhradní autobusovou dopravu. Oprava mostu tak bude náročnou i pro turisty.