Očekávání bylo velké, od chvíle, kdy byl zvon v květnu odlit zvonařem Petrem Rudolfem Manouškem v nizozemském Astenu ho zbavený formy nikdo z Kutnohořanů dosud na vlastní oči neviděl. Zastavovali se i náhodní kolemjdoucí, aby ne, být přítomen při takové události, to se obyčejnému smrtelníkovi poštěstí nejspíš jen jednou za život. Zvony se totiž vyznačují, kromě nádherného hlasu, také dlouhověkostí. 

Ilustrační foto.
KRÁTCE: Ulice 1. máje ve Zruči je uzavřená


Napětí stoupalo, asi i svatojakubská věž by se v tu chvíli nejraději naklonila a okny zvonice nakoukla pod plachtu kamionu, jestli jí ten její zvon přivezli v pořádku. Plachta šla nahoru jako opona a zrakům přihlížejících se ukázal nový zvon v celé své kráse. Na svůj věk, jsou mu necelé tři měsíce, je to pěkný cvalda, i s dubovou hlavou váží téměř tři tuny, přesně 2736 kilogramů a měří dva a půl metru. Na přítomných bylo hned vidět, že se líbí. 


Jakub Maria byl následně "ještěrkou" odvezen do Vlašského dvora, kde si ho můžete prohlédnout celou sobotu 22. července. O den později, v neděli, zvon před Vlašským dvorem dopoledne v půl jedenácté požehná Mons. Jan Vokál, biskup královéhradecký. Poté bude Jakub Maria v průvodu převezen ke kostelu svatého Jakuba a zde vystaven po zbytek dne v rámci oslav svátku patrona chrámu, které, jako každoročně, bude provázet i bohatý kulturní program.

Ilustrační foto
Kde a za kolik zaparkujete ve středočeských městech

Pro nedočkavce ještě dodám, že na to, až poprvé uslyšíme zaznít hlas nového zvonu nad městem a údolím Vrchlice, si ještě musejí trochu počkat. Vyzdvižení zvonu unikátní historickou metodou je plánováno na 7. října, prvního zvonění se potom dočkáme při nedělní mši 15. října.