"Smrk jsem sám zasadil a vypěstoval. Srdce pláče, když vím, že teď půjde k zemi. Ale rozum velí jinak," podělil se o své pocity majitel stromu. Ačkoliv byl stříbrný smrk zdravý, hrozilo, že by se při větších poryvech větru mohl zřítit buď na dům Svobodových, nebo sousedů. "Jsem rád, že bude zdobit o Vánocích centrum Kutné Hory. Co vysadíme na zahradě místo něj, ještě nevím," dodal Bohumil Svoboda.

Strom, který čtyři dekády zdobil zahradu rodinného domu, začali zaměstnanci Technických služeb Kutná Hora kácet po osmé hodině ráno. I přes mrazivé a nevlídné počasí se strom už zhruba za hodinu a půl vydal směr Palackého náměstí. Předvoj nadměrnému nákladu dělalo služební auto městské policie, přičemž strážníci dohlíželi na to, jestli řidiči respektují zákaz zastavení v ulicích města a strom naložený na speciálním tahači projede bez problémů.

Žádné větší komplikace po cestě Husovou, Lierovou a následně Kollárovou ulicí ale nenastaly, jen řidič auta poznamenal, že strom je letos opravdu široký. Kolem poledne už ale zdobil Palackého náměstí, když se ho podařilo usadit do speciálního stojanu. Na řadu teď přijde zdobení, které by mělo ladit s výzdobou okolních ulic. Ty se letos zahalí do červeno-zlatých barev, tedy barev městského znaku Kutné Hory.

Strom ale zůstane následujících čtrnáct dní zahalen do tmy. Ani letos se totiž vedení města nepodařilo prolomit tradici rozsvěcení vánočního stromu na svátek patronky města svaté Barbory, který připadá na 4. prosince. První adventní neděli, kdy se rozsvítí vánoční stromy ve většině měst a obcí v celé republice, tak zůstane strom na Palackého náměstí v Kutné Hoře zhasnutý.

Program je připraven až na úterý 4. prosince, kdy na náměstí vyroste řemeslný trh, zazpívají děti z mateřské školy Benešova, k vidění bude živý betlém a znít budou vánoční skladby hudebního tria Happy Christmas Band. Oslavy svátku svaté Barbory zakončí slavnostní bohoslužba ve stejnojmenném chrámu.

Kutná Hora volí nové vedení radnice
Kutná Hora má nové vedení radnice
Happening v Kutné Hoře k výročí 17. listopadu.
Happening přilákal do potemnělé Kutné Hory stovky lidí