Slavnost zahájil za Včelu Jiří Žaloudek. Poté za město Čáslav promluvil Vlastislav Málek, místostarosta města a jako třetí si vzal slovo Filip Velímský z Archeologického ústavu Akademie věd Praha. Právě on totiž připravil projekt stálé venkovní informačně-edukativní expozice, sestávající z šesti panelů přibližujících dějiny této lokality. Informační tabule jsou interaktivní, na každé se mohou děti, ale i dospělí formou hry seznámit s historickými fakty daného místa. Umělecká a především vzdělávací hodnota panelů je na vysoké úrovni, je to cesta neformálního vzdělávání do budoucna.

Dále vystoupila hudební skupina dobové hudby Krless, šermířské skupiny Thorwald sons, Mor z Hor Kutných a Železní páni. Pro všechny účastníky bylo připraveno občerstvení a dobové soutěže pro děti. Na závěr se představili šermíři v boji o Langobardský prsten.

Čáslavský Hrádek v lesoparku Vodranty je místo s nejstarším osídlením města. Zde se nacházelo nejstarší opevněné místo na území dnešní Čáslavi. Bylo to původně hradiště, to bylo přestavěno na správní hrad, který však později zanikl. Dnes je toto místo zdrojem cenných archeologických nálezů. V posledních desetiletích ale zarostlo náletovými dřevinami. Tyto dřeviny se díky podpoře čáslavské radnice, dětí z místní základní školy, čáslavských judistů a především „Včely Čáslavské" podařilo z velké části odstranit a místo opět zpřístupnit veřejnosti.

Autor: Vladimír Havlíček