Rekonstrukce malé scény bude hrazena z dotace, kterou ještě minulé vedení Kutné Hory získalo z Regionálního operačního programu Středočeského kraje. Předpokládané náklady se vyšplhají nad jedenáct milionů korun. „V pondělí bude staveniště oficiálně předáno zaměstnancům firmy Calipsum, která vyhrála výběrové řízení na dodavatele stavebních prací," potvrdil místostarosta Josef Viktora.

Po základních stavebních a zednických úpravách bude vybudováno zcela nové, moderní technické zázemí světel, zvuku a jevištní techniky. Hlediště bude osazeno novými sedačkami a obloženo tlumícími akustickými panely. Vznikne rovněž nová zvuková kabina, která bude umístěna za poslední řadou hlediště.

Podle nynějších plánů by měla být malá scéna hotová v létě a v příští divadelní sezoně, která začne v září, už by tak mohla sloužit svému účelu. Ředitelka Tylova divadla Veronika Lebedová ale zatím nemá žádný konkrétní seznam představení, která by zde mohla být sehrána. „Nabídnout prostory budu moci, až budou hotové. Je ale možné, že s nabídkou začnu už třeba právě v červnu, kdy má být stavba dokončena," řekla ředitelka. Malá scéna by měla v budoucnu nabídnout zázemí přednáškám nebo hrám, pro které je prostor hlavního sálu Tylova divadla veliký.