V sobotu i v neděli budou návštěvníkům otevřeny brány chrámu sv. Barbory, jezuitské koleje, kostela sv. Jakuba, kostela sv. Jana Nepomuckého, kostela Matky Boží na Náměti, Hrádku, Kamenného domu i Vlašského dvora. Otevře se rovněž Kaple Božího těla, Dačického dům, Sankturinovský dům, Spolkový dům, kostel Nejsvětější Trojice, Kamenná kašna a katedrála Nanebevzetí panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci. Po oba dny bude navíc přístupný i refektář sedleckého kláštera a Muzeum tabáku, kostel apoštolů Jana a Pavla v Malíně a kostel sv. Bonifáce v Lochách u Čáslavi.

Tylův dům, klášter sv. Voršily, kostel sv. Štěpána v Malíně, kostel sv. Vavřince na Kaňku, kostel Nanebevzetí Panny Marie na Gruntě, kostel sv. Vavřince v Církvici a kostel sv. Jakuba v Jakubu se pak návštěvníkům v rámci Dnů evropského dědictví otevřou pouze v sobotu.

Doprovodný program

Na příchozí hosty ale nebudou čekat pouze volné prohlídky. Některé památky nabídnou i doprovodný program. Na Hrádku bude připravena komentovaná prohlídka výstavy „Kutná Hora a Lucemburkové na českém trůně", která vznikla u příležitosti 700. výročí narození Karla IV. Rovněž si zde budou návštěvníci moci prohlédnout výstavu děl Stanislava Suchardy a v sobotu bude navíc před Hrádkem probíhat dobový jarmark.

V Kamenném domě se přícohzí budou moci zúčastnit komentované prohlídky „Středověký život nejen v Kamenném domě" a také si prohlédnout výstavu děl studentů ze Střední umělecko-průmyslové školy Turnov, „Kámen, kov a šperk".

V Tylově domě bude připravena komentovaný prohlídka výstavy „Když v Kutné Hoře bylo moře" a ve Spolkovém domě bude k vidění výstava obrazů Jiřího Anderleho.

Na nádvoří Vlašského dvora se pak prolnou Dny evropského dědictví s festivalem Dny maďarské kultury. Zájemci zde budou moci navštívit kulturní, propagační a gastronomické setkání s partnerským městem Kutné Hory, Egerem. V sobotu bude probíhat od 13 do 18 hodin a v neděli od 11 do 17 hodin. V každou celou hodinu se na pódiu budou střídat folklórní folklorní taneční soubor Lajtha László Néptáncegyüttes se svými muzikanty a umělecké uskupení Musica Aulica. Ve stáncích se bude prezentovat město Eger a také gastronomie. Společnost Happy Hungarian Wines zde nabídne ochutnávku i možnost nákupu vín z egerské oblasti a nebudou chybět ani maďarské pochoutky, jako jsou klobásy, paprika ve všech možných podobách a chutích, domácí špek a mnoho dalších jídel, které přivezou zástupci klasické maďarské národní restaurace Nemzeti kávéház étterem.