Schválení prodeje, ke kterému došlo na posledním zasedání kutnohorského zastupitelstva, se ale neobešlo bez komplikací. Jednání předcházela prezentace Smart estate, při níž zástupci společnosti Radek Horák a Jan Svoboda představili své záměry s pivovarem.

„Pro nás je základem, že se pivo má vařit klasickým způsobem," poznamenal Jan Svoboda. „Prostřednictvím pivovaru a piva chceme reprezentovat město. Byli bychom rádi, kdybychom pivo mohli distribuovat nejen po městě, ale i po okrese a širokém okolí," podotkl. Zástupci Smart estate zároveň zdůraznili, že chtějí zachovat historické vzezření pivovaru a jeho prostory po rekonstrukci nabídnout i místním podnikatelům. Podotkli také, že by se pivovar podílel na kulturním i sociálním životě města. „Filosofie je taková, že pivovar by provozovala místní firma. Firma, která zde bude založena, bude zde sídlit, bude zaměstnávat místní občany a spolupracovat nejen s městem, ale i s místními spolky," uvedl Radek Horák.

Prezentace Smart estate byla oceněna potleskem. Následně však začali zastupitelé klást dotazy. Například Karel Koubský mladší se zeptal, jaké značky piva bude kutnohorský pivovar ve vlastnictví Smart estate vařit. Narazil tím na skutečnost, že značku Dačický v tuto chvíli vlastní společnost Heineken. „Značky nyní nemůžeme definovat. Klíčová je pro nás ale lokalita a od toho se dokážeme odrazit," řekl Jan Svoboda. „Pivo Dačický má určitou pečeť kvality. Těžko bychom vysvětlovali místním, že je to jiný Dačický," doplnil Radek Horák.

Zazněla i otázka ohledně plánových investic společnosti do areálu. Smart estate pivovar koupí za 16,333 milionu korun. Další investice ale zástupci nebyli schopni odhadnout. „Jsme připraveni pivovar rekonstruovat. Samotný projekt ale ještě není hotov," poznamenal Jan Svoboda s tím, že s tvorbou projektu musela společnost počkat na odsouhlasení prodeje. Nyní se na něm ale podle Svobody začne intenzivně pracovat.

Jen část areálu

Zastupitel Ivo Šanc uvedl, že je rád, že zájem Smart estate o pivovar, jenž byl prý nadnesen již loni na konci léta, trvá. Zároveň však připomněl neshody zastupitelů z minulých měsíců, které se týkaly rozporu, zda prodat celý areál nebo jen jeho část. Vyslanci Smart estate ale podotkli, že pivovar je komplex propojený inženýrskými sítěmi a neměl by se dělit. Na to navázal zastupitel Jan Havlovic, který se spolu se stranickým kolegou z Alternativy pro Kutnou Horu Martinem Hlavatým přikláněl k možnosti prodat areál bez části kolem zdejšího rybníku. „Ze mě mohl být zastánce prodeje, kdyby byl vyslyšen návrh na oddělení této malé části areálu pro vybudování důstojné cesty ke kulturnímu zařízení i k fotbalovému stadionu," řekl. Zároveň připomněl že spolu s Hlavatým návrh předkládal opakovaně a má k dispozici i i urbanistickou studii prostranství. „Sítě, které by mohly ohrozit provoz a rekonstrukci, v této lokalitě nejsou," podotkl.

Nakonec zastupitelé přistoupili k hlasování. Již debaty, které prodeji v uplynulých měsících předcházely, naznačily, že vedení města se v názoru na prodej areálu pivovaru rozchází a hlasování to jen potvrdilo. Ze 24 přítomných zastupitelů se 15 vyslovilo pro prodej, 1 byl proti a 8 se hlasování zdrželo. Tento výsledek však stačil, aby byl areál prodán.

Od dokončení procesu prodeje bude mít společnost Smart estate podle podmínek tendru rok na to, aby zažádala o potřebná stavební povolení. Do dvou let od jejich získání by v areálu měla být obnovena výroba, která by obsáhla alespoň třicet tisíc hektolitrů ročně.

Jednatel Zach hrozí napadením tendru

Společnost Smart estate nebyla jediná, která se do výběrového řízení o majitele pivovaru přihlásila. Druhým zájemcem byla společnost Pivovar Kutná Hora v čele s jednatelem Tomášem Zachem. Ten na zasedání zastupitelstva vystoupil a oznámil, že průběh a výsledek výběrového řízení hodlá soudně napadnout. „Chci, aby bylo vše provedeno po právní stránce čistě. Vyloučení společnosti Pivovaru Kutná Hora ale nepovažuji za šťastné," uvedl.

Jeho společnost byla prý vyřazena z výběrového řízení, protože nesplnila „diskriminační předpoklady". „Skrze ty se vyloučí ti uchazeči, kteří na obchod nemají peníze, předpoklady, nebo jej nemyslí vážně. Diskriminačním předpokladům rozumím, ale mám za to, že jsme je splnili," poznamenal Zach. Následně zdůraznil, že jeho společnost sice nabídla o něco nižší částku, ale má zapsanou živnost pivovarnictví a sladovnictví a rovněž disponuje zkušenostmi s výrobou a distribucí piva. „Smart estate nemá zapsanou živnost pivovarnictví a sladovnictví. Předpoklad byl, že by subjekt měl být pivovarem, má zkušenost a je schopen pivovar znovu vybudovat. Smart estate ale není pivovarem, ani se tak netváří," argumentoval. Jednatel proto navrhl zastupitelům, aby tendr zopakovali. „Pokud jej nevyhlásí rada města znovu, nebude to po právní stránce čisté a já budu muset řízení napadnout všemi dostupnými legálními prostředky," pohrozil.

Místostarostka Zuzana Moravčíková ale uvedla, že výběrové řízení proběhlo z právního hlediska správně. „Připravovalo se za účasti právníků velmi dlouho. Rovněž vyřazení společnosti Pivovar Kutná Hora bylo konzultováno s právníky," řekl. Také podotkla, že argument jednatele o podmínce, že nový majitel Lorce musí být pivovarnickou společností, je mylný. „V podmínkách bylo, že v areálu bude provozován průmyslový pivovar, ne že společnost, která se přihlásí, jej musí provozovat," dodala. K věci se vyjádřil i právník Pavel Bezouška. ,,Je na místě, aby se v prodeji pokračovalo. Postup města protiprávní nebyl. Byl plně v souladu se zákonem o obcích a dalšími předpisy," dodal.