„Teplé počasí má svá pozitiva i negativa. Určitě je z dlouhodobého hlediska letošní zima neobvyklá a přináší jediný problém: příroda se již nyní probouzí," popsal situaci Jan Procházka, ředitel společnosti Agro Podlesí v Červených Janovicích.

Díky teplu tak plodiny ztrácí svou mrazuvzdornost a nejsou příliš otužilé. „To by bylo velikou komplikací v případě, že by náhle zima přišla ve vší síle," dodal Jan Procházka.

Ten vzpomněl i na dobu před dvěma lety, kdy náhle přišel po relativně do té doby mírné zimě chladný únor. „Tenkrát mrazy přežily porosty, kde ležela alespoň centimetrová vrstva sněhu. Tam, kde sníh neležel, docházelo ke ztrátám, plodiny vymrzly," sdělil ředitel Agro Podlesí.

Zemědělci proto nyní vyčkávají: vydrží zima mírná 
i nadále, nebo udeří až později a potrápí nejen nás, ale i plodiny třeba až do dubna?

Pozitivním přínosem teplé zimy z hlediska zemědělství je fakt, že čím mírnější zima, tím dříve nastává u plodin období vegetace. Zároveň však teplo poskytuje podmínky příznivé pro škůdce i choroby. Pro škůdce jsou současné vysoké zimní teploty přímo ideální pro jejich přežití. „Proudí nám sem neustále noví škůdci, například z jižní Evropy. Ti v mrazech odumřou. Postupně se však aklimatizují a při současných teplotách se dostanou do jakéhosi stavu hibernace 
a mohou se brzy probudit k životu," sdělil Jan Procházka ze zemědělské společnosti Agro Podlesí v Červených Janovicích.

Zda dosavadní teplé počasí přinese bohatší úrodu, ukáže až čas. Zemědělci nyní doufají v jediné: že nepřijdou vysoké mrazy bez sněhu a rostliny nebudou trápit až do května.

Nastane pro révu dobrý rok?

Teplé zimní počasí si užívá vinná révy na kutnohorských svazích. Jak prozradil správce společnosti Vinné sklepy Kutná Hora Lukáš Rudolfský, letošní neobvyklá zima z pohledu vinařství nepředstavuje pro révu ohrožení. Naopak při takto teplém počasí se lépe pracuje na vinici, protože nyní je období střihu a pracovníkům se dělá lépe než při mínus pěti stupních," dodal Lukáš Rudolfský.

Únor bílý, pole sílí

I jemu však dělají těžší hlavu škůdci a plísně, které při mírných teplotách lépe přezimují. „Škůdci jako například hálčivci nebo svilušky a plísně, především nebezpečné padlí, nevymrznou a to jejich útok může úrodu ovlivnit. Záleží ale na průběhu počasí v době vegetace," řekl. Potíže mohou nastat také s nedostatečným zavodněním půdy. „Již naši předci říkali: únor bílý, pole sílí," uvedl správce kutnohorské vinice.

V jaké počasí tedy vinaři doufají? „Věřím, že únor bude bílý, s dostatkem vláhy, v půlce března vláda zimy skončí 
a příroda a s ní i réva se probudí k životu dříve než jiné roky, v pořádku odkvete a dá nám kvalitní vyzrálé hrozny," svěřil se v rámci počasí se svým přáním kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský.