Změny budou týkat zejména tratě číslo 235. Zde dojde prodloužení páru spojů v úseku Zbraslavice – Zruč nad Sázavou pro doplnění nedostatečné celodenní nabídky spojů. Příjezd do Zruče nad Sázavou bude v 15:19 a odjezd ze Zruče nad Sázavou zpátečním směrem do Zbraslavic bude v 15:23.

Cestujícím dosud odpolední spoje chyběly. Interval vlakového spojení na trase Zruč nad Sázavou – Zbraslavice byl více jak čtyřhodinový. Nový odpolední spoj bude jezdit ve všední dny.

„Já jsem samozřejmě za každý spoj navíc rád. Je to dobře pro občany i pro obec Zbraslavice. Co se ale týká Českých drah, jsem poměrně skeptický. Do toho, jakým způsobem budou spoje jezdit a v kolik hodin totiž nemůžeme absolutně zasahovat," říká starosta Zbraslavic Ondřej Havlovic.

Kdysi totiž jezdil na zasedání do Světlé nad Sázavou, na kterém se řešily právě vlaková spojení.

„Například jsem chtěl, aby ranní spoj ze Zbraslavic do Kutné Hory odjížděl o patnáct minut později, tedy až v 6.45, aby děti, které tam jezdí do školy nemusely nečinně bloumat po městě, aby tam zkrátka nebyly moc brzo. Ale bylo to, jako by ně neposlouchali a výsledek byl, že při změně jízdního řádu tento ranní spoj posunut byl, ale ještě o patnáct minut dříve. Tak jsem na ta jednání přestal jezdit, neviděl jsem v tom absolutně žádný smysl" dodal Ondřej Havlovic.

Ke změně jízdního řádu a navýšení spojů dojde v neděli krátce po půlnoci, přesněji mezi druhou a třetí hodinou ranní.

Nový jízdní řád bude platný až do 12. prosince příštího roku. Z navýšení spojů mohu mít radost i ti, co z Kutné Hory dojíždějí za prací do Pardubic nebo přes Záboří nad Labem na další místa. V pracovní dny bude totiž prodloužen ranního spoj v úseku Pardubice hl.n. – Záboří nad Labem až do Kolína. Rozšíří se tím nabídka ranních spojů do Kolína a dále na Prahu, Pardubice i další směry. Tím se lidem zjednoduší doprava i návrat z nočních směn.