Co zemědělce trápí především, je extrémní sucho. „Úroda bude stoprocentně horší než loni. Takové sucho není normální," uvedl Josef Dušek ze Zemědělského obchodního družstva Úmonín. „Již jsme sklidili 185 hektarů zimního ječmene a výnos byl 68 metráků z hektaru, což je o osm méně, než vloni. Zrníčka jsou seschlá," doplnil Dušek.

Podobnou situaci zažívá také Jindřich Šejvl z AGRO Kluky. „Těžko se to dá říci teď úplně přesně, ale letošní úroda bude díky suchu určitě horší, než vloni," řekl. Úrodu obilovin sucho ovlivní prý zejména tam, kde je pískovcové podloží. „Je pravda, že úroda se liší pole od pole a úrodu od úrody. Už jsem mluvil s některými zemědělci, kteří mají úrodu na píscích, a ti říkají, že to letos moc dobré nebude," uvedl Václav Komberec ze Zemědělského obchodního družstva Potěhy. „Celkové závěry jsou ale zatím předčasné, až sekneme, tak uvidíme," doplnil Komberec. Podle něj byla dosavadní sklizeň zimního ječmene průměrná. „Ale doma mi například kvůli suchu uschly brambory," doplnil. Stále také věří, že letošní úroda bude alespoň průměrná. „Už teď je jasné, že nebude rekordní jako loni, ale nechci házet flintu do života a věřím, že bude alespoň průměrná," řekl závěrem.

Vlivem sucha očekávají horší úrodu také v ZOS Kačina. „Proti roku 2014 bude úroda asi o 15 až 20 procent nižší kvůli horším klimatickým podmínkám," potvrdil vedoucí rostlinné výroby Miroslav Pospíšil. Podle něj mají současné klimatické podmínky vliv zejména na rostliny rostoucí na písčitém povrchu. „Hlinité povrchy tolik nevysychají, takže tam postižení nemusí být tak veliké," vysvětlil. Kromě obilovin ale zemědělce trápí také letošní produkce kukuřice. „Pro nás je kukuřice daleko podstatnější. Dostává se jí velmi málo vody. Hlavně už začínají vykvétat na kukuřici laty. Potom už do objemu prakticky nenaroste," řekl ředitel AGRO Podlesí a Zemědělského družstva Červené Janovice Jan Procházka. Zemědělcům tak podle něj hrozí, že budou mít málo objemu siláže, což může mít vliv jednak na cenu mléka a také na výrobu bioplynu. S tím souhlasí i Josef Dušek. „Myslím si, že letošní úroda cenu mléka rozhodně ovlivní," potvrdil.

Jan Procházka dále řekl, že pro zemědělce, u nichž je kukuřice zásadní plodinou, může mít letošní úroda velmi špatné důsledky, protože výnos bude nižší o desítky procent. U obilovin to podle něj záleží především na půdě, na jaké jsou pěstovány. Redukce výnosu obilovin postihne prý zejména ty oblasti, kde jsou lehčí půdy. V příštích měsících prý bude záležet hlavně na tom, jestli začne nějak výrazněji pršet. „Předpovědět se to teď nedá, ale pokud nezačne během měsíce, maximálně dvou, pršet, bude to mít vliv například na další osevy řepky a podobně," řekl Procházka.

Extrémní sucho ovlivnilo také produkci u ovocnářů. „Díky suchu třešně začaly sesychat, což mělo zásadní vliv na jejich kvalitu. Místo na spotřebu šly tak na výrobu kompotu," řekl Petr Dvořák ze Sadů Bílé Podolí. Ovlivněna je prý také produkce jablek. „Ta byla zasažena ozonovou dírou, která do nich vypálila díry a tím pádem rovněž nemohou jít k přímé spotřebě," doplnil. Otázkou prý zůstává, co bude dál. Bude-li sucho pokračovat, může ještě ovlivnit například zrání švestek. „Celkově si však nemyslím, že to bude horší, než loni. To byla zase úroda nižší a přišel i přízemní mrazík, ten letos nebyl," upřesnil Dvořák.