„Je předčasné cokoliv předjímat, bude záležet na tom, jak se podaří sestavit koalice. Výsledkem jsme byli příjemně překvapeni,“ řekl k výsledku voleb Starý, jehož uskupení obsadí v zastupitelstvu stejný počet křesel jako druhé ANO 2011 současného starosty Josefa Viktory. Ten nezastíral, že byl výsledkem voleb překvapen. „Nečekali jsme takový výsledek uskupení Martina Starého, překvapila nás ale také ODS. Vítěz voleb nás k jednání zatím neoslovil, uvidíme, co přinesou další dny,“ uvedl Josef Viktora.

Poprvé v kutnohorském zastupitelstvu usednou také dva zástupci České pirátské strany. "Čekali jsme možní trochu víc procent, ale i tak je to úspěch. Jsme připraveni jednat se všemi stranami kromě KSČM a dohodnout se na nějaké rozumné spolupráci. Pokud se tak nestane, budeme konstruktivní opozicí," uvedl lídr Štěpán Drtina. "Z vítězství máme radost, v Kutné Hoře je to průlom. To, o co nám půjde v první řadě, je transparentnost," uvedl další z Pirátů Vít Šnajdr. 

Z volební místnosti na Střední průmyslové škole v Čáslavi.
Čáslav pro všechny míří k vítězství

Oproti minulým volbám naopak volební preference potratilo hnutí Šance pro Kutnou Horu, které do voleb šlo společně se STAN. "Trochu zklamání pro nás výsledek je, nečekali jsme, že budeme až čtvrtí," uvedla lídryně Silvia Doušová. Šance a STAN by měla obsadit tři mandáty oproti šesti z roku 2014. Podle Doušové je Šance a STAN připravena na obě varianty: opozici i to, že budou součástí širší koalice. „První jednání začnou hned v neděli ráno."

Střízlivě prozatím vnímá úspěch lídr ODS Tomáš Havlíček. "Uvidíme, co přinesou další jednání, mezi kandidáty napříč stranami je spousta negativních vztahů zatížených minulostí. Nebude jednoduché sestavit fungující koalici. Složení zastupitelstva je velmi roztříštěné, to jsem úplně nečekal," uvedl Tomáš Havlíček a poukázal tak na fakt, že se do kutnohorského zastupitelstva dostalo devět subjektů.

Mezi nimi bude i řada nováčků. Například šéf charity Robert Otruba (KDU-ČSL). „Jsem za to velmi rád, zatímco já jsem tak trochu matador, Robert je nováček a má nezatížený pohled. Na spolupráci s ním se těším. Jednání budou nyní o kompromisech a jednotlivcích,“ uvedl lídr kandidátky KDU – ČSL Bohuslav Procházka.

Nováčkem bude také Soňa Žáčková (Kutnohorská změna), která „přeskočila“ ostatní kandidáty své strany a v zastupitelstvu usedne se spolustraníkem a lídrem Tomášem Pilcem. "Šla jsem do toho po hlavě, ale že se do zastupitelstva dostanu, jsem nečekala. Na druhou stranu jsme ale ani nečekali takový propad Změny, čekali jsme více mandátů," uvedla Žáčková.

Podobně je tomu i v KSČM, kde Lenka Frankovicová a Milan Krčík nedali „šanci“ své jedničce Janu Klánovi a oba své posty obhájili. „Je to pro nás určitě větší zodpovědnost. To, že to takhle dopadlo je dáno hlavně tím, že hodně lidí na kandidátkách křížkovalo osobnosti,“ řekla Frankovicová.

Stejná je situace také v Alternativě pro vás, za kterou své posty obhájili Jan Havlovic a Martin Hlavatý. „Nepřekvapilo mě roztříštění zastupitelstva,“ komentoval výsledky voleb Martin Hlavatý.

Celkem 74 kandidátů soupeři v letošních komunálních volbách o účast v zastupitelstvu Uhlířských Janovic. Volební obvod je tam rozdělen do tří volebních okrsků. Že je o volby velký zájem, dává tušit poměrně vysoká účast voličů v první den voleb.
Starostové a nezávislí berou vítězství v Uhlířských Janovicích
Zručský starosta města Martin Hujer.
Martin Hujer bude zřejmě znovu starostou Zruče nad Sázavou