Děti byly neúnavné, i když jejich úsilí vyšlo často naprázdno. Vítr moc nefoukal a konstrukce draků nebyla tak dokonalá, aby se draky při mírném vánku podařilo dostat do vzduchu.

Zemědělci pronajali pole

Pořadatelem akce byl Sbor dobrovolných hasičů Polánka. "Je to úplně první ročník a vlastně úplně první akce, kterou děláme," poznamenala Jana Prosová, která spolu se svou kolegyní z SDH Polánka Janou Mrňákovou byla hlavní pořadatelkou akce. Jak dodala, sbor v Polánce má sice dlouholetou tradici, ale postupem času se z něj stala "stará garda". "Tři roky zpátky se dali dohromady mladí chlapi a začali jsme být aktivnější," popsala Prosová obrození sboru. Ten se rozhodl zaměřit i na akce, které s vlastní hasičinou příliš nesouvisí. Mezi ně patří právě drakiáda. "Tento kousek pole nám pronajalo Zemědělské obchodní družstvo Onomyšl. Bylo nám líto jej nevyužít," vysvětlila hasička.

Na Polánku si našli cestu i návštěvníci z větší vzdálenosti, například z Kutné Hory či Uhlířských Janovic.

V postaveném vojenském stanu na dlouhých stolech měly děti možnost namalovat si vlastního draka. A k dispozici byla celá řada soutěží. Iva Rýznarová asistovala u té, při níž se děti snažily trefit do otvorů v krásně pomalovaných dřevěných deskách. O jejich výrobu se podělili mužští i ženští členové poláneckého sboru. "Dvě členky se ujaly malování, chlapi vyřízli v deskách otvory," upřesnila Iva Rýznarová.

Uskutečnil se také seskok parašutistů z Kolína, ačkoliv ze začátku nebylo jasné, zda se tento bod programu kvůli nízké oblačnosti vůbec bude konat.

Své umění předvedli letečtí modeláři z Miskovic a skupina akrobatických draků z Kolína.

"Děti, které si přinesly vlastnoručně vyrobeného draka, dostanou zvláštní dárek," poznamenala Jana Prosová s tím, že s prázdnou však neodejde žádné z dětí.

O dobrou náladu se kromě reprodukované hudby starala také místní country kapela. K dostání bylo pivo a další občerstvení, děti měly limonádu zdarma.

Návštěvníky velice zaujala ukázka hasičské stříkačky.

Vlastnoručně vyrobeným drakem se pochlubila asi desetiletá Lucka Bartošová z Chlístovic. "Maminka mi s ním pomáhala," přiznala dívka. Do vzduchu se jí ho dostat sice nepodařilo, ale nevadilo jí to. Nebyla sama, kdo se přesvědčil, že vyrobit draka, který opravdu létá, není ale vůbec nic jednoduchého. Několika šťastlivcům se to přesto podařilo.