Pokud by pozměňovací návrh prošel i druhou komorou parlamentu, mohlo by to pro město Čáslav znamenat zánik práva na doměření poplatků původcům odpadu, které začal přiznávat svým rozhodnutím Krajský úřad Středočeského kraje (KÚSK). Aktuálně KÚSK nepravomocně rozhodl o doplacení více jak 150 miliónů korun  městu Čáslav.

„Poslanecká sněmovna schválila pozměňovací návrh k paragrafu 160 novely zákona o odpadech, ale zákon jako celek účinnosti nabude až schválením v Senátu. Město si vypracuje analýzu možných dopadů, jakož i možných reakcí na případné nabytí účinnosti zákona ve středu schváleném znění. Dnes je určitě předčasné vyslovovat nějaké soudy, jaké přímé dopady bude hlasování ve Sněmovně mít na již vydaná rozhodnutí,“ okomentoval situaci starosta Čáslavi Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny) s tím, že schválení pozměňovacího návrhu je právně velmi problematické a bude nesporně předmětem mnoha výkladů a rozdílných úhlů pohledu.

„Zastupitelstvo města budu na jeho mimořádném zasedání dne 22. července o stavu „poplatkové kauzy“ informovat a to nejen z pohledu legislativního vývoje,“ doplnil Málek.

Ilustrační fotografie.
Výstavba cyklostezky podél Vrchlice začne příští týden