Vyhlášení prvního stupně povodňového nebezpečí zaznamenali ve středu po vydatných nočních deštích také vodní toky na Kutnohorsku. První povodňový stupeň byl vyhlášen ve Zruči nad Sázavou na řece Sázavě a také ve Žlebech na řece Doubravě.

„Řeky kulminovaly v noci, nyní hladina klesá," uvedla ve středu krátce po poledni tisková mluvčí Povodí Labe Jana Burianová s tím, že se ale může jednat o dočasný jev, neboť dešťové srážky přes den postupně ustávaly. „Pokud ale začne znovu pršet, můžou se řeky ojediněle dostat až na třetí stupeň povodňové aktivity," doplnila mluvčí. Vše prý bude záležet na tom, jak vydatně bude pršet a především kde. Tam, kde bude zároveň odtávat sníh, bude situace nejdramatičtější. „To se bude ale týkat pravděpodobně zejména Jizerských hor," doplnila Burianová.

Čtěte také: Uzavření malínského mostu: V ochranném pásmu je 9 domů, žijí v nich i děti

Bezpečnostní opatření

Lokality na Kutnohorsku musely zároveň v souvislosti s povodňovým nebezpečím přijmout i bezpečnostní opatření. Ve Zruči nad Sázavou je neprůchodná cyklostezka. Pro pěší byla zároveň uzavřena lávka u restaurace Na Ostrově.

„V našem městě byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. Občané byli informováni rozhlasem a také prostřednictvím info mailů," uvedla tajemnice města Kristýna Jirkovská s tím, že o situaci a dalším vývoji stavu řeky budou občané včas informováni.

Nejkritičtější místo bylo také ohraničeno policejní páskou a občanům bylo doporučeno, aby na ně nechodili ani například za účelem pořízení fotografií. „Situaci neustále monitorujeme i ve spolupráci s městskou policií a technickými službami," doplnila tajemnice. Vše podle ní bude záležet nejen na tom, jak hodně bude pršet, ale také na tom, jak se budou uvolňovat ledové kry.

Občané situaci ale mohou sledovat i sami. Aktuální informace o povodňové situaci se dají zjistit minimálně na dvou webových portálech. Jedním jsou webové stránky Českého hydrometeorologického ústavu, kde je přímo zřízena hlásná a předpovědní povodňová služba. Zde lze nalézt ty nejaktuálnější informace o všech tocích v rámci celé České republiky. Stejně fungují rovněž i webové stránky Povodí Labe.

Čtěte také: Pivo z Kutné Hory bude k ochutnání v dubnu