„Na škole máme tříletý obor kuchař – číšník zakončený závěrečnou zkouškou. Jako nepovinný předmět nabízíme právě barmanský kurz,“ tehdy uvedla ředitelka učiliště Irena Andrová. „Kurz rozšiřuje dovednosti studentů. Ti jsou uvolněni z výuky, kurz si platí z vlastních zdrojů,“ dodala.

Týden intenzivního studia barmanského umění byl zakončen zkouškou, po jejímž zdárném absolutoriu obdrželi učni mezinárodně uznávaný certifikát barového institutu. Ten je opravňuje k získání další kvalifikace.

„Studenti se naučí základní zbožíznalectví od základních lihovin přes vermuty a destiláty až po sirupy. Mícháme sto padesát koktejlů s tím, že ke zkoušce musí umět padesát, takzvanou základní barovou padesátku. Studenti se učí rozpoznávat segmenty lihovin, jejich kombinace, receptury, míchání,“ upřesnil obsah kurzu lektor Radim Janoušek.

Jedním z nejdůležitějších předmětů barmanské školy bylo však profesionální barmanské chování. Učni se podle Janouška seznámí s tím, jak má barman vypadat, vystupovat, jak se má chovat, co obnáší práce za barem a podobně.

Jedním z účastníků čáslavského kurzu byl také Nikolas Lakatoš. Nejraději připravoval takzvaný Old Fashioned koktejl z whisky.

„Chtěl bych pracovat jako barman, není to špatné. Nejvíc mě na kurzu baví, že poznám nové produkty, například alkoholu, které jsem dříve vůbec neznal. A koktejly, to je pro mě něco nového. Chtěl bych v tom dál pokračovat, uplatnit své znalosti a zlepšovat se,“ tenkrát řekl učeň čáslavského učiliště Nikolas Lakatoš.