„Policisté ve spolupráci se strážníky městské policie prověřili informace od obyvatel města, které se týkaly se nelidských podmínek a srocování romské komunity v objektu," uvedl.

Předložili smlouvy 
a měsíční nájem
K rutinní prohlídce bývalé restaurace došlo už ve středu. Nájemníci vpustili policisty do domu bez protestů. Na strážce zákona čekal uvnitř překvapující pohled.

„Bylo zjištěno, že zde pobývají více než tři desítky osob z romské komunity společně s dětmi. Jednalo se o přistěhovalé osoby z ulice Jana Karafiáta v Čáslavi, ale i o přistěhovalce z Kutné Hory, Třebešic, Vrdů a Neškaredic," 
řekl Vilímek. Obyvatelé domu podle jeho slov policistům předložili nájemní smlouvy k užívání bytu a finanční částku coby měsíční nájemné.

Budova stojící na okraji Čáslavi je již delší dobu nevyužívaná a chátrá, což bylo viditelné i na tamních životních podmínkách. „Kromě jedné není k místnostem připojena elektrická energie ani pitná voda a toalety jsou nefunkční," dodal vedoucí čáslavské policie.

Zvýšený policejní dohled u budovy
U budovy je nyní trvale zvýšený bezpečnostní dohled obou policejních složek.

Policisté z výše zjištěných poznatků kontaktovali Městský úřad v Čáslavi, konkrétně pracovníky zabývající se péčí o dítě a také stavební odbor. „Zjišťujeme, zda je stavba zkolaudována pro účely bydlení," předeslal ve své zprávě Vilímek.

O celkové situaci bylo následně vyrozuměno i vedení města. Místostarosta Čáslavi Jiří Havlíček uvedl, že v minulosti budova na ubytovnu zkolaudována skutečně byla. Město má tedy zákonem svázané ruce a obyvatele v domě zůstat prozatím mohou.

„Ještě jsme nemohli nic podniknout. Teprve zjišťujeme, kdo je majitelem stavby, který možnost takového bydlení zprostředkoval. Až jej zkontaktujeme, zjistíme, co dále s budovou zamýšlí, a celá věc se bude řešit," řekl místostarosta a dodal, že s ohledem na nezletilé obyvatele, mezi nimiž jsou i kojenci, probíhají v domě denně kontroly ze sociální péče.

Případ opuštěné restaurace připomíná kauzu, kterou město řešilo již v loňském roce v hotelu Bílý kůň na náměstí Jana Žižky. Ten jeho majitelka tehdy též změnila na ubytovnu sociálně slabých. „Je to otázka dlouhých přesvědčování majitelů nemovitostí, aby od podobných způsobů využívání budov upustili," podotkl Jiří Havlíček.

Počet nepřizpůsobivých a sociálně slabých osob na území Čáslavi vedení města i policejní složky průběžně sledují. „Toto je hodně nová záležitost. Nájemníci jsou tam pouhý týden. Nevěděli jsme o tom," připustil Jiří Havlíček na závěr.