VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přijďte si osladit život na Cukrářské slavnosti

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Protože jedině město, kde funguje aktivní komunita lidí, opravdu žije, rozhodla se platforma Lepší místo za podpory několika institucí zorganizovat Cukrářské slavnosti. Ty se uskuteční v sobotu 6. května od 10 do 18 hodin, kdy lidé budou moci projít historickým centrem Kutné Hory a ochutnat sladké speciality od místních pekařů, cukrářů a výrobců čokolády.

5.5.2017
SDÍLEJ:

I. ročník Cukrářských slavností hostí Kutná Hora v sobotu 6. května.Foto: Deník / Šmok Jan

„Kutná Hora má dlouholetou tradici ve výrobě čokolády. Chtěl jsem tuto tradici připomenout, proto jsem přišel s nápadem uspořádat Cukrářské slavnosti," vysvětlil Július Fülöp, majitel čokoládovny Choco Coeur v Kutné Hoře.

Do letošního prvního ročníku Cukrářských slavností se zapojí více než deset místních cukráren, pekáren, čokoládoven a kaváren. Hlavním stanovištěm, kde návštěvníci obdrží veškeré informace o akci, včetně podrobné mapky, bude České muzeum stříbra na Hrádku. Tam se také v 10 hodin uskuteční slavnostní zahájení a cukrářský jarmark.

Jak se nápad s Cukrářskými slavnostmi líbí a jak se vlastně v Kutné Hoře podniká, jsme se zeptali několika místních živnostníků. Jsou jimi Roman Segiň (RS) z Blues Café, Michal Hruška (MH) z Hruškovny, Július Fülöp (JF) z Choco Coeur a Hana Bendová (HB) z Café Havlíček.

Jak se vám podniká v centru Kutné Hory?

RS: Přežívám. A to se věnuji kavárně od rána do večera.

MH: V centru Kutné Hory se mi podniká dobře. Náš podnik vyhledává čím dál více lidí, takže jsem spokojený.

JF: Těžko.

HB: Kutná Hora je krásné město a my máme skvělé umístění přímo v centru. Můžeme tedy říct, že se nám podniká dobře, i když prostor pro zlepšení tady vždycky je

Znáte své zákazníky? Víte, kdo chodí do vašeho krámku?

RS: Znám tak deset procent lidí, kteří k nám chodí pravidelně, ostatní zákazníci jsou z řad turistů jak českých, tak zahraničních.

MH: Náš hostinec navštěvují jak pravidelní zákazníci, tak turisté. Ty pravidelné „štamgasty" si pamatujeme, víme, co rádi jedí a pijí.

JF: Jsou to ti, kteří mají rádi kvalitu a taky dokážou ocenit řemeslnou výrobu.

HB: Myslíme, že ano. Ve všední dny přijdou spíš místní, o víkendu pak převážně turisté z Prahy, ale i ti zahraniční. Už teď se těšíme na sezónu, která bude určitě lepší, než jsou slabé zimní měsíce.

V čem vidíte přínos Cukrářských slavností pro vaše podnikání a pro město?

RS: Cukrářské slavnosti mohou oživit město a snad přivedou zákazníky, kteří by k nám jinak cestu nenašli.

MH: Každá akce pořádaná v Kutné Hoře má smysl, i když vymyslet něco pro místní není vůbec lehké. Cukrářské slavnosti jistě pomohou zviditelnit nejen město, ale i provozovny, které se zapojí.

JF: Každá akce je přínosem. Chybí však větší programová pestrost a vstřícnost k podpoře a organizaci.

HB: Vítáme každou akci, která pomůže zviditelnění naší kavárničky a reklamě našich sladkostí. Obecně mají tyto akce velký přínos pro město. Jsme moc rádi, že ukazují Kutnou Horu nejen jako město památek, ale město, kde to žije a má cenu ho navštívit!

Co by vám ještě mohlo pomoci přilákat nové zákazníky?

RS: Pomohlo by více pěších zón, více akcí pořádaných ve městě, volně průjezdné náměstí, více prezentace Kutné Hory. Nestačí jen spoléhat na to, že Kutná Hora je součástí UNESCO.

MH: V našem případě je důležitá osobní zkušenost lidí, kteří u nás byli. Pokud byli spokojeni, šíří to dál.

JF: Lepší a hlavně konstruktivní komunikace obce, respektive zastupitelstva s živnostníky. Místní podnikatelská obec, která de facto zajišťuje již dnes dost skomírající infrastrukturu služeb nejenom pro návštěvníky města, nemá žádnou podporu zastupitelů města.

HB: Vždy bude co zlepšovat.

Na co se mohou návštěvníci Cukrářských slavností u vás těšit?

RS: V sobotu nabídneme staročeský koláč, makovo- švestkový koláč a domácí štrúdl, samozřejmostí je naše výborná káva.

MH: Ze sladkostí určitě na nějaký domácí dezert nachystaný naším šéfkuchařem. Bude ledová tříšť. Ale především na námi čepovaný, skvělý Plzeňský Prazdroj a na slehnutí třeba hruškovici z dubového sudu.

JF: Těšit se mohou na originální regionální produkty. Výrobou výhradně čokoládových cukrovinek vysoké kvality a vlastních receptur jsme jako jediná místní manufakturka navázali na slavnou čokoládovou tradici čokoládovny Koukol - Michera Lidka.

HB: Třeba na fairtrade kávu od pražské pražírny Mamacoffee, mrkvové muffinky nebo náš oblíbený cheesecake!

Kdo se zapojí?

  • Bistro Barborská
  • Café 21
  • Choco Coeur
  • Pekárna Beneš
  • Muzeum čokolády
  • Harmonia
  • Kavárna na Kozím plácku
  • Café Havlíček
  • U Kraba
  • U Tří Pávů
  • Lavande
  • Zmrzlinárna
  • Blues Café
  • U Kamila
  • U Varhanáře
  • Café Fatal
  • Palačinky u Barbory

Autor: Hana Kratochvílová

5.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pavel Dědič a iniciátor návštěvy nadrotmistr Vladimír Kosina během prohlídky letounu L-159 ALCA.
3

Čáslavská základna se nechala inspirovat projektem Ježíškova vnoučata

Ilustrační foto.

Policisté žádají veřejnost o spolupráci při pátrání po neznámém pachateli

KRIMI MIX: Ukradl tři metry krychlového palivového dřeva

Kutnohorsko - Čím se zabývají policisté na Kutnohorsku? Přečtěte si krimi zprávy z regionu!

Při nehodě nebyl naštěstí nikdo vážně zraněn

Čáslav - K dopravní nehodě na tříramenné křižovatce silnice číslo I/38 a nájezdu ze silnice od obce Čáslav ulice Chrudimská došlo 11. prosince v 16.50 hodin.

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Ve stejnou chvíli zpívalo neuvěřitelných 125 tisíc lidí po celé zemi stejné vánoční koledy. Přinášíme vám speciální vydání videosouhrnu, díky kterému budete moci nasát vánoční atmosféru z mnoha míst najednou.

Víkendový sportovní program. Kam se chystáte?

Kutnohorsko - Prohlédněte si program zápasů kutnohorských sportovních klubů o tomto víkendu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT