Během projektu bylo v deseti středočeských městech proškoleno na šest set lidí. Dnes se na Městském úřadě dopoledne konalo školení pro sociální pracovníky, odpoledne od 17 hodin bude školení přístupné široké veřejnosti v Sankturinovském domě.

Projekt ale nekončí a pro velký úspěch bude pokračovat druhou etapou po prázdninách. Tentokrát záchranáři budou s kurzem navštěvovat menší obce, jejichž starostům ředitel Martin Houdek nabídl, aby se sami ozvali, pokud budou chtít kurzy pro obyvatele své obce pořádat.

"Kurzy první pomoci pro dospělé v rámci celokrajského projektu se vždy setkaly s nevšedním zájmem veřejnosti, což nás velice těší. Já sám jsem se kurzu účastnil v Příbrami, ale přiznám se, že mám trochu problém s tím, že mi vadí krev," prozradil hejtman Miloš Petera.

"Z praxe vím, jak důležité je rychlé poskytnutí první pomoci, aby měl zraněný šanci na návrat do života. Proto není čas dlouho pátrat v paměti. Navíc má i první pomoc svůj vývoj a pravidla, která platil za dob pionýra, už neplatí," řekl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Všechny kurzy byly pro veřejnost zdarma a po ukončení výuky každý účastník obdržel certifikát o zdárném absolvování kurzu první pomoci. Do Kutné Hory přijel školit Marek Hylebrant, který výuku podával opravdu skvěle. Na další zájemce se bude těšit v 17 hodin v Sankturinovském domě.