Na úterním setkání se tak konečně shodli členové obou zastupitelstev pod patronací senátora a starosty Čáslavi Jaromíra Strnada. „Předevčírem se potkali všichni členové obou zastupitelstev a shodli se na trase C2, kudy by tedy ten obchvat měl vést. Je to docela důležité, hlavně kvůli tomu, aby se na projektu mohlo začít pracovat," říká Strnad.

„Tak my jsme tuto trasu prosazovali od samého začátku, takže jsme se dohodli na variantě, kterou jako občané Třebešic stále prosazujeme," komentoval setkání starosta Třebešic Jaroslav Havránek.

„Dohodli jsme se na té zkrácené verzi. Mám z toho připravený zápis, který podepíšeme a předáme panu senátorovi Strnadovi, který slíbil, že nám v tom pomůže, jako nám už pomohl i v minulosti," popisuje budoucí kroky v plánovaném projektu starosta Církvice Jiří Volenec.

Jelikož se nejdříve počítalo spíše s realizováním varianty C4, její kratší verze má prozatím pouze základní obrysy. „Vybraná varianta není zatím ještě vyprojektovaná. Nakonec byla zvolena ta kratší, na které je i nějaká finanční a časová úspora. Hlavní je že máme souhlas od Třebešic, to nám další činnost usnadňuje," vysvětluje Volenec.

Však než bude obchvat hotový, uplyne ještě nějaký ten čas a i sami starostové trochu chladí nadšení veřejnosti: „Změnilo se vedení kraje a tak kolem toho šlapeme znovu, aby se to někam postrčilo," dodává starosta Církvice.

S financováním projektu si zatím nedělá starosti senátor Jaromír Strnad, a z jeho slov vyplývá, že nyní je především nutné vytvořit projekt a získat stavební povolení, až po té se bude přemýšlet z jakého fondu se stavba zaplatí.

Na přemýšlení budou mít všechny zainteresované strany dostatek času, jelikož jenom vypracování dokumentace a získání stavebního povolení zabere dva roky a možná i více.

„Zhruba do dvou let, tedy do konce tohoto volebního období, by se nám mohlo povést mít stavební povolení v ruce, což by bylo výhodné, protože jakmile se nám ho podaří získat, můžeme začít shánět i finanční prostředky," vysvětluje Jiří Volenec.

Bez dohadování a petice to nešlo

„Základní problém spočíval v tom že varianta C4, tedy ta jižní varianta, by závažným způsobem zasáhla a výrazně zhoršila kvalitu života v obci. Šla by totiž těsně vedle zastavěné části Třebešic," popisuje jeden ze základních problémů, předešlých plánů a důvod k podání petice starosta Jaroslav Havránek.

Po dlouhém boji se tak obě obce mohou pustit do dalšího kola. Při nynější situaci s financemi v celé České republice a kauz šířících se kolem různých fondů a čerpání financí z fondů EU, nebude získat peníze lehké.

Trasa C2 obchvatu Církvice