Zima byla příznivá

Díky letošní zimě, která byla konečně taková, jaká má být, se nemusí tento rok zemědělci obávat přemnožení brouků, jelikož z větší části vymrzli.

Podle ředitele Vinných sklepů Kutná Hora Lukáše Rudolfského byla letošní zima příznivá. „Byl dostatek vláhy a mráz. Díky tomu vymrzli i škůdci, například mandelinka bramborová," řekl Rudolfský. Protože se příroda postarala o to, aby byli škůdci zničeni, tak není nutné ve velkém používat chemický postřik.

Ovoci se daří

V Sadech Bílé Podolí si na zimu také nestěžují. „Počasí bylo pro ovoce optimální. To ale platí k dnešnímu dni, vše se může změnit," upozornil Jan Šenk. Podle něj byla zima ideální na polích. Loni museli například zaorávat některé řepky kvůli nevyhovujícímu počasí. Sady Bílé Podolí fungují od roku 1993 a jsou jedním z mála pěstitelů, který může svým zákazníkům nabídnout konzumní ovoce v kvalitě odpovídající požadavkům kojenecké výživy s minimálním obsahem reziduí pesticidů.

Sčítají škody

Ne všichni jsou ovšem s průběhem zimy spokojeni Podle jednatele nebovidské firmy Polina Roberta Hofmana, byla zima jak má být. Přesto však jako pěstitelé musí sčítat škody, které velké mrazy napáchaly. „Pomrzla část úrody řepky a přišli jsme o kmín," přiznal Robert Hofman. Obiloviny by podle jeho slov měly být v pořádku.

Následky zimy sčítají také v Kutlířích, kde pěstují hlavně řepku a pšenici. Podle ředitele Adama Pánka je sice dobré, že napadl sníh, který s sebou ruku v ruce nese také vláhu, bohužel však brzy roztál.

„Půda byla ještě promrzlá a voda se tak nestihla vsáknout," vysvětlil Pánek. Už nyní ví, že sezóna rozhodně letos lepší než v minulých letech nebude. Spíše naopak. Na vině je vývoj cen komodit. „Nedají se předpokládat vyšší výnosy než v minulém roce," dodal.

Začali sít

Žádné škody na polích naopak nezaznamenali na Panství Jemniště na Benešovsku. „Všechny plodiny, které jsme před zimou zaseli přezimovali bez újmy. Škody neevidujeme," prozradil Luděk Benda, který se stará o celé zemědělství na Panství Jemniště.

Jaro zahájili na začátku března, během prvního hezkého víkendu. „Začínali jsme regenerační dávkou hnojení, nyní se rozbíhá příprava půdy a sejeme," dodal Benda.