Ta aktuálně probíhá ve všech jeho částech. Podle průvodní zprávy radnice v Kutné Hoře je orientační propočet projektu 11, 4 milionu korun. V odhadu ale není započítáno například veřejné osvětlení nebo případné vybavení kamenných staveb a infotabule.

Projekt se nyní zaměřuje právě na revitalizaci dřevin. Vedoucí kutnohorského oddělení správy nemovitostí Lucie Štolbová prozradila jaké dřeviny se kácí a proč. „Jde o dřeviny, které jsou přestárlé, kompozičně nevyhovující nebo jiným způsobem poškozené," vysvětlila,
Kácení dřevin se týká například javorů v horní části parku, nebo břízek v části dolní. Povolení ke kácení stromů vydal odbor životní prostředí města Kutná Hora.

Dokončení revitalizace parku je zatím v nedohlednu. Štolbová ale částečně popsala, jak to bude vypadat se zelení. „V projektu jsou nové zelené plochy. Budeme buď dělat úplně nový trávník. Dojde ale i na úpravu těch stávajících," řekla.

Ošetření a prořezání

Vykácení části dřevin je velký zásahem do parku. „Veškeré dřeviny, které v parku nyní zůstanou, budou ošetřeny a prořezány. Také dojde k vysázení nových stromů a keřů, takže stromořadí bude obnoveno." popsala Štolbová.

Dřeviny podle projektu budou vysázeny dále od opěrné zdi. Otázkou ovšem zůstává, co s terasami. „Ty by měly být doplněny o květinové záhony. Spodní část parku by měla být oživena o nové dřeviny. Centrální část parku by měla zůstat čistá pro pořádání kulturních akcí," doplnila Štolbová.

Změna parku se projeví i na okrajových částech. „Obvod parku bude doplněn o dřeviny. Zmizí nálety nad pódiem. Celá stráň by měla být vyčištěna a v projektu se počítá s vysázením ovocných stromů. Do budoucna se tam počítá také s vinicí, jako je u jezuitské koleje," dodala Štolbová.

Občané souhlasí

A co říkají na změnu v parku obyvatelé Kutné Hory? „Docela mě to kácení překvapilo. Myslím ale, že pokud ten park bude zpátky opraven a dají se tam nové keře, tak by to mohlo být i pěkné. Rozhodně třeba dobré na procházky s kočárky," řekla Markéta Kučerová.
V odlehlé části města o probíhající revitalizaci občané ani neví. Situace je pro ně ale pochopitelná. „Já bydlím na druhé straně Kutné Hory, takže o tom ani nevím. Mohlo by to ale být pěkné. Když se tam budou konat i kulturní akce, bude to jen dobře," popsala Lenka Valková.
Někteří ale mají ke kácení stromů své výhrady. Mezi nimi je například Karel Pánek. „Já s tím nesouhlasím. Ten park byl docela pěkný a nechápu, proč kácet staré stromy a zasazovat nové keře. To mi přijde nesmyslné," zdůraznil oslovený Kutnohorák.

Radost by mohl nový park udělat i sportovcům a maminkám s kočárky. To potvrdila svým názorem Soňa Mikešová. „Pokud tam budou hezké cesty, mohlo by se tam chodit běhat nebo jezdit s kočárkem. Jinak ale doufám, že, když už se do toho dá tolik peněz, tak se tam i něco bude dít. To pódium úplně vybízí, aby se v parku konaly festivaly, divadla a kulturní akce podobně, jako v jiných městech," doplnila Kutnohoračka.