Kino tak bude město moci provozovat do roku 2029, tedy ještě sedm a půl roku, pak už bude záležet na případném novém majiteli, jak s budovou naloží. Za pronájem kina nyní město platí půl milionu korun ročně.

Město mělo na koupi přednostní právo. „Proto o tom rozhodujeme jako první, majitelky plní svou povinnost vyplývající ze smlouvy,“ připomněla na zasedání místostarostka Kutné Hory Silvia Doušová (STAN- Šance pro Kutnou Horu).

Současné majitelky budovy v Havířské ulici cenu postupně snižovaly, byly ochotny platbu rozložit i do čtyř splátek. Ani to ale zastupitele nepřesvědčilo.

11. ročník festivalu současné alternativní hudby Creepy Teepee v Kutné Hoře.
Festival Creepy Teepee v ohrožení. Místo, kde se měl uskutečnit, je zabrané

Zastupitel Jan Havlovic (Alternativa pro Vás) na kolegy marně apeloval, že suma je na dnešní dobu a ceny nemovitostí velmi dobrá. Připomínal také, že součástí budovy jsou i byty a kanceláře.

„Ta nabídka je výhodná, přichází ale ve špatnou dobu. Nemůžu tak hlasovat pro,“ prohlásil další ze zastupitelů Josef Kraus (ANO).

Odpůrci koupě kina zdůrazňovali, že finanční perspektivy města jsou krajně nejisté a nedovolují podobné nákupy, ať jsou sebevýhodnější. „Máme schvalovat dalších 17 milionů pro Sankturinovský dům, prostředky na opravu budovy bývalé knihovny, kde má být městský úřad. Nemáme na to peníze,“ řekl Zdeněk Jirásek (bez pp) a dodal, že kino by bylo možné provozovat i v budově Tylova divadla.

Pozvánka na celoprázdninový festival Kutnohorské léto.
FOTO: Startuje Kutnohorské léto. Festival nabídne i noční procházku mezi lebkami

„Podle mě ta schůzka v divadle vyzněla obráceně, že je naprosto nevhodné tam kino umístit,“ argumentoval místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr (Piráti). Potvrdila to i slova ředitelky Městského Tylova divadla v Kutné Hoře Veroniky Lebedové: „Rozhodně jsem pro nákup kina. Pokud se nekoupí, bude mi to velmi líto. V budově divadla si jeho provoz skutečně představit nedokážu.“

Zastupitelé ale nákupu nakonec zelenou nedali. Okresní město tak za pár let může zůstat bez kina.