Zatímco jedni konec koaliční smlouvy vnímají spíše jako formální krok s tím, že s jinak ve vedení města nic měnit nebude, druzí to tak jednoduše nevidí a domnívají se, že z odstoupení ČSSD od koaliční smlouvy by měly vyplynout důsledky. A to takové, že by sociální demokraté měli opustit svá křesla v městské radě, mají v tuto chvíli obsazeny dva posty z celkem devítičlenné rady.

„To, že ČSSD vypověděla koaliční smlouvu, je akorát důsledek toho, že tato koaliční smlouva nefunguje již více než rok. Ze strany ČSSD je to dané tím, co se stalo na zastupitelstvu, mám na mysli odvolání místostarostky Zuzany Moravčíkové nebo nezvolení místostarosty Zdeňka Hadrovského. Nic to nemění na tom, že je zde problém hlavně mezi jednotlivci. Přitom koalice by měla fungovat jednotně. Je to jen konstatování faktů, které již dlouhou dobu nefungují. Myslím si, že se dají najít lidé, kteří jsou schopní konstruktivní diskuze a dotáhnout věci do konce. Komunální politika bohužel není o politice, ale o jednotlivcích,“ řekl k situaci na radnici starosta Kutné Hory Martin Starý (ZMĚNA).

Neumožnění zvolení Zdeňka Hadrovského na pozici po odvolané místostarostce Moravčíkové je jedním z důvodů vypovězení koaliční smlouvy ze strany kutnohorské ČSSD.
Šach - mat na kutnohorské radnici. Koalice definitivně padla

Co si o situaci ale myslí další zastupitelé a radní?

Tomáš Pilc (ZMĚNA)
To, že vypovědělo ČSSD koaliční smlouvu, je jejich věc. Nedá se s tím nic dělat.

Dana Vepřková (ŠANCE)
Přijde mi, že oni sami nevědí, jaká je jejich pozice.

Ivo Šanc (ŠANCE)
Nepřekvapuje mě to, protože bylo evidentní, že to v koalici nefunguje. Nevím ale, co se vše nyní teď bude dít dále, co můžeme očekávat.

Karel Koubský mladší (ŠANCE)
Podle mě se jedná o prázdné gesto, na pozici a funkcích ČSSD se nic nemění. Vždyť teprve odvolání Zuzany Moravčíkové (ČSSD) z pozice místostarostky města ukončilo spory mezi koalicí a opozicí. Konečně, po třech letech, mají i „opoziční“ zastupitelé přístup k informacím, které potřebují k výkonu své funkce. Zastupitelé za ČSSD teď vydávají jednu tiskovou zprávu za druhou. Nejprve občany informovali o tom, že v koalici končí. Za několik dní tisková zpráva, že sice s koalicí končí, ale v radě města chtějí být dál. Tři roky městu vládnou a teď, rok před volbami, se chtějí zbavit zodpovědnosti za chyby, ale výkonnou moc si chtějí ponechat?

Jakub Obraz (ŠANCE)
Rozkol v koalici je vždy nepříjemný z hlediska každodenní administrativy. Já jsem se ke koalici jako celku společně s kolegy s opozice vymezoval velmi v průběhu celého volebního období negativně a osobně doufám, že personální změny ve vedení města by mohly pomoci zamezit několika nepříjemným a drahým dopadům špatných rozhodnutí z minulých třech let. K práci ČSSD, připomenu jen dvojitý mandát bývalé místostarostky, nevedení projektu ZK pro školy (to že získal dobré hodnocení na ministerstvu, nemá nic společného s faktem, že v rámci něj probíhala podezřelá výběrka, a že ZM neměla projekt vůbec pod kontrolu). Navíc si příliš nejsem jistý, jak vážně je konec koalice z hlediska ČSSD, míněný pokud sice ukončili koalici, ale zůstávají dále v radě. Osobně tomu rozumím tak, tak že kolegové z ČSSD jsou ochotni riskovat naprosté bezvládí, aby nepřišli o své posty.

Radim Fedorovič (ZMĚNA)
Ačkoli nejsem volič levice, přeji ČSSD jako tradiční straně úspěšný ozdravný proces na republikové úrovni i v samotné Kutné Hoře. Osobní animozity a msty by mohly vymizet s novými tvářemi již příští rok po komunálních volbách. Kutná Hora potřebuje čerstvou krev, nikoli staré struktury. Pokud je odchod stávajících představitelů ČSSD z koalice začátkem ozdravného procesu sociální demokracie, plně tento krok chápu.

Josef Kraus (ANO)
Krok ČSSD mě nepřekvapil, šlo koneckonců už jen o formální konec koaliční smlouvy, prakticky skončila už po posledním zasedání zastupitelstva, kdy byl do městské rady zvolen opoziční zastupitel. Otázkou je, co konec koalice znamená. Podle určitých pravidel by po tomto kroku měli členové sociální demokracie odejít také z městské rady.

Zdeněk Hadrovský (ČSSD)
Vypovězením koaliční smlouvy jsme chtěli dát najevo, že ze strany ANO a Kutnohorské změny nejsou dodržovány její základní principy. V radě bychom chtěli pokračovat dál, ale to záleží na zastupitelích.

Martin Hlavatý (ALTERNATIVA)
Neměl bych problém s tím,aby ČSSD pokračovala v Radě. Mají rozjeté nějaké projekty, tak ať pokračují,“ řekl.

Lenka Frankovicová (KSČM)
Já spíš asi budu čekat, jak to dopadne. My jsme jako strana takovou podivnou opozicí, nebyli jsme partnery ani vládnoucí koalici, ale ani opozici a to dění jde tak trochu mimo nás. Takže uvidíme, jak se věci budou vyvíjet.

Karel Koubský starší (KDU-ČSL)
Přiznám se, že současnému dění na radnici příliš nerozumím, Je to takové vypovězení - nevypovězení koaliční smlouvy, sice od ní ČSSD odstoupilo, ale vládnout chce dál.

Jednatel společnosti KH Tebis Tomáš Pilc.
Rošáda na radnici pokračuje, radní odvolali jednatele KH Tebis Tomáše Pilce