V rámci kulturního programu se představili nejenom profesionální baviči, ale šanci dostali i místní žáci. Například tak děti ze žižkovské základní školy předvedly pohádku o tahání řepy i mnohá další představení, které se toho dne konala. „Tak tohle nebude dobré, ale nějak to zvládneme," komentoval divadélko „pejsek z pohádky" těsně před tím, než naskočil na pódium.
Kvalitní je dobré
„Jsem tu již poněkolikáté, mám sebou děti, které se těší na program, a já ochutnám nějaké maličkosti od místních producentů a domů si odvezu nějaké to víno a nebo burčák," říká Vojtěch Lacina, jeden z pravidelných návštěvníků oslav.
Nejenom bohatý kulturní program láká návštěvníky, ale i velice dobře obsazené trhy, kde mnoho samovýrobců nabízí své produkty. Jedná se o sortiment od vín, burčáků, sýrů až po keramiku a nebo dřevěné hračky.
„Nechtěl byste ochutnat," ptala se skoro neustále slečna u stánku s uzeninou a setkávala se s celkem přijatelnou reakcí. Vzhledem k počasí přišlo víno jistě k duhu, a proto bylo možné zahlédnout mnoho návštěvníků se sklenkou v ruce.
Trochu netradičně vypadala na náměstí „maringotka", která zvala na „kávu od Žida", ale podle reakcí konzumentů byla opravdu káva vynikající a tato „atrakce" příjemně přijata.
Vše pokazila nepřízeň počasí, které odehnala mnoho hostů. Svatováclavské slavnosti se tak pravidelně stávají zakončením letní sezony a označují přesun kulturních akcí do tanečních, výstavních a divadelních sálů.

Studenti se oháněli nářadím i zbraněmi

Zatímco na Palackého náměstí v Kutné Hoře se odehrávala hlavní část Svatováclavských slavností, v sousedním parku U Tří pávů se konala drobná vystoupení a prezentace studentů Střední umělecko – průmyslové školy a Vyšší odborné školy Turnov, tedy nadějných umělců, kteří se zabývají prací s kovem, a to především z oborů umělecké zámečnictví a kovářství a umělecké odlévání. To však nepatří mezi jejich jediné aktivity, a tak předvedli i své šermířské schopnosti v boji se středověkými zbraněmi i ve zbroji, na jejíž udržování a opravách se sami podílejí.

MINIREPORTÁŽ: Ten den prostě pršelo

Kutná Hora – Hodně lidí se procházelo mezi stánky a pozorovalo bohatý program, který se před jejich očima odehrával na pódiu. Jenže pak se změnilo počasí a začalo pršet. Někteří, ti vhodně připraveni, vytáhli své deštníky a dětem přes oblečení přetáhli pláštěnky. Jiní se vydali domů, ať již pro nějakou ochranu proti dešti a nebo pro hrnek něčeho na zahřátí. Druhá možnost je pravděpodobnější, protože za pár minut bylo Palackého náměstí poloprázdné, sedačky uvolněné a u stánků se přestaly tvořit fronty. Nevadilo to snad jenom dětem, ty si hrály v klidu dál. Tak jsem se otočil a odcházel domů, dnešek se prozatím moc nevydařil, snad se to ještě zlepší. Pravdou ale je, že teplo už je pryč, přichází chladná období a je dobré se na ně připravit.