Žádost o humanitární pomoc přišla z partnerského města letos v září. Vedení Kutné Hory spolu s oblastní charitou okamžitě vyhlásilo sbírku a občané Kutnohorska nezůstali vůči neštěstí uprchlíků lhostejní. Za poslední týdny přinesly do sídla charity mnoho pytlů teplého oblečení, obuvi i karimatek, které najdou brzy své uplatnění.

Kromě vyhlášení samotné sbírky převedli na humanitární pomoc kutnohorští zastupitelé i částku 99 tisíc korun. Peníze byly poskytnuty 
z kapitoly krizové situace, která je každoročně součástí městského rozpočtu. Z těchto peněz bylo zakoupeno 34 termo roláků, 30 párů zateplených holin, 12 párů zimních bot, 100 pláštěnek, 40 spacích pytlů, 40 karimatek a 10 stanů.

Tyto věci byly přidány k výsledkům charitativní sbírky. Vše bylo zabaleno do igelitových pytlů a papírových krabic a následně připraveno pro přepravu na Ukrajinu.

Na odvoz věcí k potřebným se ale zatím čeká. Původně byla doprava domluvena se společností ČKD Kutná Hora. Ta ovšem nemá s expedicí humanitární sbírky žádné zkušenosti. Proto v současné době vedení města jedná o přepravě vybraných věcí z Kutné Hory s Velvyslanectvím Ukrajiny, které v posledních měsících pravidelně posílá materiální pomoc na východ.

Vybrané věci vedení Kamence podolského rozdělí rodinám a všem potřebným, kteří k nim přichází z východu Ukrajiny a z Krymu.