Sídlištní tak záchranu v podobě nočního parkovaní před obchodním domem budou hledat marně. Alternativa za zmizelých osmdesát parkovacích míst je navíc v nedohlednu, protože nová parkovací státní vznikají těžko. „Město nemá mnoho pozemků, na nichž by je mohlo vybudovat,“ uvedl místostarosta Kutné Hory Josef Viktora. Zároveň nastínil několik možných variant řešení. Jedním z nich je snaha města získat některé parcely v Opletalově ulici vlastněné Státním statkem Čáslav, k dohodě o prodeji však zatím nedošlo. Další možností je i získání pozemků vlastněných Karlem Schwarzenbergem. „Tady je dohoda poněkud složitější, v úvahu přichází spíše jen směna pozemků,“ vysvětlil Viktora.

Čtěte: Čáslav finále nevyhrála. Přesto jí diváci tleskali ve stoje

Nadějí by mohl být i nový parkovací dům. Tomu však prozatím dali stopku sami obyvatelé Šipší. „Z vyhodnocené ankety k dopravní situaci na sídlišti Šipší vyplynulo, že obyvatelé z důvodu ekonomické náročnosti nemají o tuto variantu parkování zájem,“ uvedl předseda sídlištní komise Zdeněk Jirásek. Samotné město by ale na vybudování parkovacího domu bez spoluúčasti obyvatel nemělo prostředky, náklady se pohybují v řádech desítek milionů korun.

Po zveřejnění záměru obchodního domu vybudovat na parkovišti závory, se na sociálních sítích k tématu rozhořely plamenné diskuse. Diskutující však ve většině případů krok Kauflandu nepřekvapil, hlavní krok podle nich visí na městu. „Je to rozhodnutí majitele pozemku. Na druhou stranu by se ale město mělo postarat o parkovací místa. Přijet po 18 hodině z práce a najít na Šipší místo je hodně velké umění,“ zazněl jeden z názorů. „Závoru schvaluji. Nejsem Kutnohorák, když jedu nakoupit, nemám, kde pořádně zaparkovat,“ vyjádřila další názor jedna z diskutujících.

Přečtěte si: Dámy na uklízení si najímá stále více lidí