Přesto podle svědectví ředitelů a pracovníků těchto zařízení školáci tyto akce příliš nenavštěvují.

Chybí zájem

Své o tom vědí například v Domu dětí a mládeže v Čáslavi.
Po dobu jarních prázdnin je tam na každý den přichystaná nějaká akce – většinou se jedná o výtvarné aktivity.

„Děti o tyto akce příliš zájem nemají. Většinou říkají, že pojedou na prázdniny na hory nebo k babičce. Nejvíce se nám na jednu akci přihlásilo pět dětí, některé akce budeme pro nezájem muset zrušit," vysvětlila situaci ředitelka čáslavského domu dětí a mládeže Iva Hýblová.
Na akce mají školáci možnost podat přihlášku ještě v průběhu zítřka. „Na podání přihlášek je ještě čas, ale nevěřím, že se ještě někdo přihlásí," dodala dále Hýblová.

Vlastní program

Dobu jarních prázdnin stráví školáci z Kutnohorska většinou podle svého.
„Ptali jsme se dětí a ty nám říkaly, že jarní prázdniny stráví třeba s rodiči na horách, ostatní zase jezdí na týden navštívit babičku," řekla Iva Hýblová.
Přichystané akce vedle lákadla v podobě sjíždění úbočí hor nemají příliš šanci.

S nedostatkem zájemců se v Čáslavi potýkají také v případech zajímavých zájezdů, jako je například návštěva Muzea Lega v Praze. Zde by se přece jen zájem očekávat dal. „Na tuto akci se nám zatím přihlásili pouze tři zájemci. A nám se to nevyplatí," poznamenala Hýblová.

Ani hory nelákají

I přes očividný zájem dětí o pobyt na horách se však v Domě dětí a mládeže Dominik v Kutné Hoře potýkají s nedostatkem zájemců o jarní zájezd na hory. „Moc zájemců o zájezd do Krkonoš, naplánovaný na jarní prázdniny, zrovna nemáme. Zatím máme asi dvacet zájemců, jedná se o školáky a dospělé jako doprovod," popsal problémy s naplněním zájezdu Michal Smrkovský z Domu dětí a mládeže Dominik v Kutné Hoře.

Celý zájezd naplánovali jeho vedoucí Michal Smrkovský a ředitelka DDM Jitka Krištofová jako horský tábor, takže účastníci se mohou těšit nejen na pořádnou „lyžovačku", ale i spoustu zábavy v podobě her a soutěží.

„Chtěli jsme prostě zajistit školákům program na jarní prázdniny," řekl Michal Smrkovský.

Informací dostatek

O chystaných akcích na prázdniny je veřejnost informována více než dostatečně.

„O našich akcích na jarní prázdniny informujeme nejen na internetových stránkách, ale zasíláme informace i na školy v Čáslavi. Letáčky s informacemi o programu jsme rozdávali rodičům také při nedávném karnevalu," sdělila Iva Hýblová z Čáslavi.

I v Domě dětí a mládeže Dominik v Kutné Hoře použili k šíření informací nejen webové stránky, ale i letáky vylepované na veřejných místech. „Zasílali jsme taky informace na základní školy," uvedl závěrem informaci o prezentaci akcí Michal Smrkovský.

Jarní prázdniny: přehled akcí

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE 
DOMINIK, Kutná Hora
4. 3. – 10. 3. 2013
- zájezd na hory: Krkonoše, Malá Horní Úpa, Hořec

DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE, Čáslav
4. 3. 2013
- tvořivé odpoledne se Zdeňkou
- turnaj ve stolním tenisu
- turnaj ve stolním fotbálku
5. 3. 2013
- olympiáda naruby
- keramické misky třikrát jinak
- návštěva Muzea Lega v Praze
6. 3. 2013
- zábavné odpoledne
- pečení perníčků
7. 3. 2013
- tvoření z FIMO hmoty

MĚSTSKÁ KNIHOVNA, 
Kutná Hora
4. 3. 2013
- výtvarná dílnička PET … plasty
6. 3. 2013
- výtvarná dílnička – velikonoční zvířátka
8. 3. 2013
- výtvarná dílnička – provazy 
a balonky