Kutnohorská školačka, která navštěvuje devátou třídu místní základní školy, si loni začala malovat na mobilu ilustrace, takzvané outliny. Svoje kresby začala zveřejňovat na sociální síti Instagram. Dnes je s více než 13,5 tisíci sledujícími fanoušky nejsledovanější outlinerkou v České republice a na Slovensku. 

„Outliněři samozřejmě nemají takovou sledovanost jako youtubeři, kde se počet zhlédnutí pohybuje ve stovkách tisíc nebo i milionech. Ale i tak mám samozřejmě radost, že jsem v konkurenci mnoha stovek outlinerů v Česku i na Slovensku uspěla. Být v něčem nejlepší v celé republice už se mi třeba v budoucnu nemusí povést. Takže si to užívám,“ říká s úsměvem Klára Dostálová. 

Rozhodující přitom není jen talent, který je nezbytnou podmínkou k tomu, aby kresby veřejnost na sociálních sítích zaujaly. Musela se také naučit se svými fanoušky pracovat. Na svém instagramu outlines_by_klara pro ně pořádá různé soutěže. A nejen to. Že se nebojí budoucí konkurence, ukazuje také to, že talentovaným outlinerkám dává tipy a návody jak kreslit. 

Vytvořila také desítky portrétů zájemcům, kteří ji přes sociální sítě oslovili. „Zájem ale přesahuje moje možnosti, musím si vybírat, na většinu zájemců se bohužel nedostane,“ dodává Klára Dostálová. 

Předvánoční skláření v Tasicích.
FOTO: Největší oblibu tasických sklářů si získal Luděk Munzar

Mezitím sama přesedlala z mobilu na tablet. „Má větší obrazovku, takže mohu kresby propracovávat do větších detailů,“ pokračuje Klára Dostálová. O tom, že její outliny mají úspěch, svědčí nejen počet sledovatelů, ale také to, že její kresby na svých profilech sdílely přední osobnosti českého internetu, jako třeba Shopaholic Nicol, Nejfake, AMCO, Andy Coconut nebo Bára Votíková, ale také firmy jako Coca Cola. Až z Anglie si ji vyhlédla společnost ShopRelatable, pro kterou nakreslila kolekci propagačních ilustrací k jejím produktům nabízeným na e-shopu. Největší úspěch z poslední doby však pro Kláru Dostálovou znamená nominace do TOP10 v soutěži Czech Blog Awards, v kategorii Ynspirology. 

„Je to pro mě velká čest být mezi deseti nejlepšími,“ cení si Klára Dostálová nominace. „Chtěla bych poděkovat všem, kdo mě do této soutěže nominovali, nesmírně si toho vážím,“ dodala Klára Dostálová. 

Digitální kresba však není jedinou oblastí, které se věnuje. Postupně z ní přešla také na klasickou kresbu, malbu a další výtvarné techniky. Ty si chce zdokonalovat při dalším studiu. Na střední škole se chce věnovat oboru grafika a fotografie. Právě její současná zkušenost jí přitom může při studiu pomoci. „Většina rodičů není ráda, když jejich děti tráví čas na internetu. Myslím, že záleží spíše na tom, jakým způsobem. Na internetu jde totiž nejenom zbytečně zabíjet čas, ale také rozvíjet talent,“ uzavírá Klára Dostálová. 

Adventní koncert ve Zruči nad Sázavou
OBRAZEM: Předadventní koncert podpořil dětský domov