Právě pro žehušická zvířátka sbírají děti na Základní škole Jana Palacha v Kutné Hoře. „Žáci kromě kaštanů sbírají také žaludy. Nosí je do školy, kde máme připraveny speciální ohrádky, kam je děti vysypávají," uvedla ředitelka školy Jaroslava Drabešová.
Jakmile děti přestanou sbírat, zavolá škola do žehušické obory, odkud si plody přijedou vyzvednout. „Plody kaštanů a žaludů vykupujeme od celé řady škol nejen na Kutnohorsku, ale také na Kolínsku a Pardubicku," prozradil žehušický oborník Petr Stárek. Podle něj se jedná již o několikaletou spolupráci. „Ceny výkupu se liší, ale vždy je to počítáno jako cena za kilogram," doplnil Stárek. Vykoupenými plody je pak přikrmována zvěř po celou zimu.„Jedná se o velkou spárkatou zvěř, tedy jeleny, daňky a srnčí. Kaštany a žaludy je přikrmujeme po celé zimní období" řekl Stárek. Primárně se prý jedná o dokrmování zvěře ve zdejších revírech, v lesích i oborách.

Kaštany a žaludy sbírají také žáci ze Základní školy Jana Václava Sticha-Punta Žehušice. Tam ale žáci plody nenosí do školy, ale přímo do žehušické obory. „Obora, pro kterou jsou plody určené, je přímo v našem městysi, takže je děti nosí rovnou tam. Vždycky dostaneme dopředu od místního pana oborníka informaci, že již je možné plody nosit," řekla ředitelka školy Yvetta Zemanová.

Obora Žleby

Kaštany a žaludy sbírají také žáci na Základní škole Žižkov a na Základní škole T. G. Masaryka v Kutné Hoře. Jejich sběry ale těší osazenstvo obory ve Žlebech. „Spolu s nimi sbírají i školy na Kolínsku a Pardubicku. V průměru od škol vykoupíme mezi sto padesáti až dvě stě metráky kaštanů a žaludů," poznamenal Zdeněk Nevole z Obory Žleby.
Kaštany a žaludy, které putují do Žlebů, jsou určeny zejména pro jeleny, ale i další zvěř. „Základem krmení je však kvalitní seno," upřesnil oborník. Kromě sena ale spárkatá zvěř dostává i směs ovsa s kukuřicí a na jaře je to pak oves s hrachem. „Dále dostávají také řepu a mrkev, ale i speciální krmné směsi s vitamíny a minerály, aby zvěř dobře prospívala," doplnil Nevole.

Žáci, kteří pro obory kaštany sbírají, jsou vždy upozorňováni, aby dbali zejména na svoji opatrnost a nelezli na stromy, neházeli do nich klacky nebo kameny. Dříve nasbírané plody je třeba uchovávat v otevřených krabicích na suchém místě, aby nezplesnivěly, protože potom už by se zvířátkům dát nemohly. Personál obory pak přijede sebrané pochoutky pro zvířata obvykle vykoupit v druhé polovině října, přičemž cena za jeden kilogram je tři koruny.