Podle správce piána Jana Doudy zima klavíru, který je ukrytý před sněhem i deštěm v podloubí, nijak neublíží. Horší už je to ale s lidským faktorem. Správci se nelíbí, že se u piána schází osoby, které zde dělají nepořádek, pohazují nedopalky a popíjejí alkohol mnohdy i do rána. „Je to jev, který je bohužel všude a s tím se nedá příliš nic dělat. Samozřejmě se mi to nelíbí, lidé nemají soudnost, nechovají se dobře a dělají tam nepořádek," dodal. To trápí i starostu Kutné Hory Martina Starého. „Mrzí mě, že se lidé k pianu chovají tak, jak se chovají. Moc si vážím těch, kteří ho udržují, ladí i těch, co tam hrají," poznamenal starosta.

O piano se Jan Douda stará podle potřeby. V létě se kutnohorské piano častěji rozladí, tudíž se to přibližně jednou za měsíc musí přeladit. Na druhou stranu v zimě se piano tolik nerozladí. Správce nástroj chodí kontrolovat z vlastního podnětu.

Přestože se piano často stává cílem některých pochybných osob, Městská policie Kutná Hora nemusí problémy s tím spojené řešit často. „Občas jsme tam na upozornění občanů přijeli, ale v tu dobu už byli lidé, kteří tam údajně dělali nepořádek, dávno pryč. Spíš jde o to, že někdo projde a zahraje, ale většinou tam vyloženě nikdo nesedí," řekl operační městské policie Kutná Hora Boris Doubrava s tím, že je zde i prevence hluku kolem piana. „Je dohoda s jedním blízkým obchodem, že se piano na noc uzamyká a klíč se dává do obchodu," dodal Doubrava.

Lidé, kteří kolem klavíru dělají v nočních hodinách nepořádek a hluk, jsou terčem kritiky místních občanů. To ví i vedení města. „Můžeme je maximálně vykázat. Ale na základě čeho? Když jsou kolikrát pod vlivem alkoholu," dodal Starý. „Tito lidé pokutu nezaplatí, protože na ni nemají, na přestupkové řízení poté nepřijdou, a když dostanou pokutu na přestupkové řízení, tak ji opět nezaplatí," podotkl Starý.

V souvislosti s pianem se v uplynulých týdnech řešila jedna nepříjemnost, kdy pachatelé bezdůvodně uprostřed noci shodili piano na zem. Nástroj je sice v pořádku, správce ho poté musel znovu ladit. „Strážníci mi volali a řekli mi, co se na náměstí stalo, a že se k tomu mám přijít vyjádřit na policii," řekl. Nevznikla ale žádná velká škoda a piano v žádném místě neprasklo. Ladění běžného piana se pohybuje kolem 500 až 1500 korun, podle aktuálního stavu nástroje.

Starosta by byl však určitě rád, aby piáno zůstalo na náměstí i nadále. „Připravujeme několik drobných věcí na oživení v příštím roce. Doufám, že to dobře dopadne a mohlo by tam být i něco dalšího, aby tam lidé chodili pro zábavu a ne popíjet alkohol," dodal starosta.