„Jedná se o lokalitu jižního Grejfského pásma v Kutné Hoře, kde od roku 2003 spravujeme důlní dílo štolu Bylanka IV. V současné době máme přístupných a zajištěných přibližně 750 metrů chodeb z toho část na Maurských žilách," uvedl jednatel spolku Petr Zeman.

Na projektu spolek pracuje dlouhodobě, přesto se prý v některých věcech jeho přípravy nyní vrací na začátek. „Nějaké kroky již byly podniknuty v rámci průzkumu tohoto důlního díla," podotkl jednatel. Jednalo se podle něj především o měření, zpracování mapové dokumentace a postupného vyhodnocení získaných poznatků ať už z průzkumných prací nebo ze studie historické dokumentace. „Ta byla v tomto případě velmi omezená," doplnil Petr Zeman.

Se snahou o zpřístupnění dolu nyní spolek Barbora uspěl i na Středočeském kraji, který projekt považuje za příslib posilnění cestovního ruchu v regionu a poskytne mu dotaci ve výši 83.600 korun. „Z přidělené dotace budou financovány práce na zpřístupnění, které zahrnují zaměření a identifikaci zasypané šachty, vyčerpání hloubení a zmapování nově objevených prostor," popsal náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička. Dále bude podle náměstka z dotace financováno i vybudování krátké naučné stezky s několika panely a příprava výstav.