Starosta tvrdí, že hlavním cílem konkurenčních uskupení bylo jeho sdružení obejít. Například volební jednička ČSSD Zuzana Moravčíková neskrývá, že s Šancem po těchto volbách ani jednat nechtěla. Vadí jí, že před čtyřmi lety povolební vyjednávání Šance a ČSSD zkrachovala. Sdružení tehdy dalo přednost dvojkoalici se slabším partnerem TOP 09. Zejména první dva roky vládnutí pak podle Moravčíkové ukázaly, že Šance své záměry prosazuje silou.

Šanc tvrdí, že tehdy museli dát přednost TOP 09, protože sociální demokraté příliš stupňovali své požadavky. Nepopírá však, že pokud by v té době vznikla širší koalice, Šance pro Kutnou Horu by nyní možná zůstala v čele radnice. „Samozřejmě že kdyby se tehdy udělala širší koalice, tak to mohlo vést ke stabilitě a menším politickým problémům, ale obávám se, že by to nevedlo ke kvalitní práci radnice," míní končící starosta, kterého má ve funkci nahradit lídr Kutnohorské změny Martin Starý. Ustavující jednání nového zastupitelstva by mělo být 10. listopadu.

Čím se bude devětapadesátiletý Šanc živit po odchodu z radnice, ještě neví. „Zatím to neřeším. Odpočinu si, budu se věnovat rodině, svému zdraví, sportu a budu hledat příležitost pro další uplatnění," uvedl politik, který stál v čele města už v 90. letech a před čtyřmi roky se do křesla starosty po delší pauze vrátil. Rozdíl mezi oběma obdobími je podle něj značný. „V 90. letech existovalo nadšení mezi lidmi, zájem o rozvoj města byl mnohem větší a kvalitnější, než je tomu teď. Dokonce bych řekl, že to prostředí bylo otevřenější," soudí. Zároveň má pocit, že i zájem centrálních orgánů o dění na komunální úrovni byl tehdy větší.

Šance pro Kutnou Horu v komunálních volbách obhájila jen šest křesel z původních 13. Stejný počet mandátů získalo nové uskupení Kutnohorská změna, které skončilo druhé. Třetí pozice patří hnutí ANO, jež má pět křesel, o jeden mandát méně získala ČSSD. Do zastupitelstva se ještě dostaly KSČM, Alternativa pro Kutnou Horu a KDU-ČSL, které mají po dvou mandátech.