Kromě celé řady dalších skutečností občanům v tuto chvíli vadí i to, že prostor, kde má „Zeměloď" vzniknout je zcela nezajištěný a volně se zde povalují pneumatiky. „Mohlo by se velmi snadno stát nějaké neštěstí. Během svátků je neznámí lidé pouštěli ze stráně dolů. Do míst, kam chodí rodiny s dětmi na vycházku," poznamenal další člen petičního výboru Pavel Křeček.

Hlavní organizátor celého projektu je občanské sdružení Denemark, v jehož čele stojí starosta města Martin Starý. Ten připustil, že Denemark při přípravě projektu komunikaci s občany a informovanost lidí o této problematice podcenil. Plánuje tedy veřejné setkání, kde členové chtějí celý záměr podrobně vysvětlit. „Poté petici uzavřeme a poneseme na město. Je otázka, zda se jí proto někdo vůbec bude chtít zabývat," podotkl Václav Myřátský.

Zástupci petičního výboru opakovaně zdůraznili, že nemají problém s výstavbou „Zemělodě" jako takové, vadí jim však zvolená lokalita a především „dvojí metr", který byl podle nich v přístupu k projektu aplikován. „Proč spolek Denemark představuje budovu jako skleník? Přitom se netají tím, že stavba obsahuje rozvod elektřiny vody i kanalizace. Na blízké občany působí tato praktika jako nekalá," doplnil Pavel Křeček.

Podle něj se také má jednat o dvoupodlažní stavbu s půdorysem 18 x 15 metrů. „To podle mého názoru prostě není skleník," dodal Křeček. S tím, že je stavba vedená jako skleník, podle něj souvisí i další tím pádem nedostatečná opatření, například bezpečnostní či protipožární.

Za další spornou věc považují organizátoři petice způsob řešení kanalizace. „My, když jsme si tady postavili domy, tak nám v lokalitě Dolní Žižkov kutnohorský odbor životního prostředí nepovolil používání certifikovaných, státem schválených, patentovaných, čističek odpadních vod," uvedli shodně Myřátský a Křeček. Zároveň dodali, že stavba Zemělodě prezentuje likvidaci odpadu přímo do přírodní kořínkové čističky, kterou si Denemark vyrobí sám bez dohledu a kontroly žádné pověřené osoby a kontroly správné funkčnosti.

Porušení územního plánu

Také územní konfrontaci projektu s územním plánem města chápe petiční výbor jako velmi sporný. „Je v něm přímo uvedeno, že je nepřípustné, aby tam byla provozována pěstitelská a chovatelská činnost. Tento pozemek je veden jako plocha pro sport a rekreaci," uvedli shodně zástupci petičního výboru. Nelíbí se jim ani to, že v důsledku správného fungování „Zemělodi" budou muset být v lokalitě pokáceny některé vzrostlé jasany, neboť dům potřebuje solární energii a některé dřeviny by dům stínily.

„Mně osobně ale asi nejvíce vadí ten přístup. Řeší to starosta jako člen Denemarku. Starosta by měl být ten člověk, když zastupuje pravidla, které město nastavuje, tak ať on je tím prvním, kdo je dodržuje," uvedl Pavel Křeček.

V souvislosti s tím, že je Martin Starý člen Denemarku a zároveň starosta se i na sociálních sítích Kutné Hory skloňuje pojem „střet zájmů". Martin Starý k věci uvedl, že se Denemark chtěl jakémukoli jeho náznaku vyhnout. „Proto jsme to pojali formou soukromého pozemku a zároveň jsme chtěli šetřit prostředky města," zdůraznil s tím, že v žádném případě Denemark nechtěl jít proti nesouhlasu žižkovských občanů. I Pavel Křeček poznamenal, že to za střet zájmů,nepovažuje „Myslím si, že starosta do toho vstupuje s čistým vědomím a svědomím a myslí si, že dělá dobrou věc," doplnil Křeček.

I tak jsou zde další problémy a neshody mezi oběma stranami. V neposlední řadě se zástupci petičního výboru obávají o budoucnost „Zemělodi". Připomněli, že nájemní smlouva pozemku je sjednána na 15 let, výstavba prováděna svépomocí a z nestandardního stavebního materiálu. V případě potíží, znečištění okolí nebo zneužívání objektu, bude nemožné vymáhat závazky z neziskové organizace.

Naděje ve veřejné debatě

Ne všichni občané Žižkova jsou proti stavbě Zemělodi a někteří ji i otevřeně podporují. Na facebooku se tak v uplynulých dnech mezi podporovateli a odpůrci stavby rozhořela debata, kde padala ostrá slova. Jak se celá věc vyvine je nyní závislé na lednovém veřejném setkání. Tam budou přizváni také odborníci, kteří by měli vysvětlit nejenom princip celé stavby, ale také to, čím je přínosná a že v žádném případě není ekologicky nebezpečná.

Samotná stavba je tak zatím v tuto chvíli pozastavena. Navozený materiál pro stavbu však na místě zůstává.