Na neutěšený stav autobusového nádraží v Kutné Hoře si opakovaně stěžují místní občané i cestující, kteří přijíždějí z jiných měst a obcí. Ve svých stížnostech adresovaných kutnohorské radnici zdůrazňovali především absenci jakéhokoliv přístřešku v době, kdy je zdejší čekárna zavřená. Ta je k dispozici ve všední dny od 6 do 17.30 hodin.

Čekají už několik měsíců, již svítá naděje

Mimo tuto dobu a o víkendech ale cestující na svůj spoj musejí čekat venku a snášet všechny nepřízně počasí. Vedení města se proto rozhodlo, že na autobusovém nádraží vyroste přístřešek, který bude přímo napojen na stávající čekárnu. To se ale stalo před několika měsíci. Od té doby místní stále čekají, až se na nádraží přístřešek objeví. Brzy by se měli dočkat.

Autobusové nádraží v Kutné Hoře. Na boku stávající čekárny přibude přístřešekZdroj: Deník/Hana KratochvílováAutobusové nádraží v Kutné Hoře. Na boku stávající čekárny přibude přístřešek. Autor: Deník/Hana Kratochvílová

„Na přístřešku se již pracuje v dílně a jakmile počasí dovolí kopat do země, bude ihned instalován na své místo," uvedla Božena Marhanová z Odboru investic Městského úřadu v Kutné Hoře. Ta rovněž zdůraznila, že přístřešek kromě funkce čekárny splní i požadavek na krytý vstup do zázemí pro řidiče, které je umístěno zboku v budově stávající čekárny.

Je to krok dobrým směrem, říkají lidé

Budoucí přístřešek oslovení cestující vesměs vítají a jeho vybudování hodnotí jako krok správným směrem. „Já cestuji většinou ve všední dny v době, kdy je čekárna ještě otevřená. Na druhou stranu se mi už několikrát stalo, že jsem odněkud přijela, čekala jsem na odvoz, protože bydlím přes celé město, pršelo a čekárna byla zavřená. Takže myslím, že to smysl mít bude," uvedla studentka Petra Svobodová z Kutné Hory.

Přístřešek zaplatí sponzorský dar a vyjde na 10 tisíc dolarů. To je při současném kurzu zhruba čtvrt milionu korun. „Klasické autobusové zastávky, které máme na území města, by vyšly o mnoho dráž," podotkla Marhanová.