Maminka se s Deníkem podělila o své pocity. „Informace, že se Honzík narodil jako sté miminko, mě určitě potěšila. Snad mu to přinese štěstí. Datum narození má 11. března, všude samé jedničky, tak by to v životě mohl zvládat na jedničku,“ řekla pyšná maminka Jana.

Pro porodnici v Nemocnici Čáslav je první čtvrtrok 2019 velice úspěšný, mezi „nejvydařenější“ měsíce patřil leden, kdy se zde narodilo padesát miminek, nejvíce od roku 2006

Sté miminko se zase narodilo téměř o měsíc dříve než vloni. „Je pravda, že letošní leden byl co do porodnosti v naší nemocnici úspěšný. Na druhou stranu je třeba říct, že měsíců, kdy se u nás narodí víc jak 40 dětí  je rozhodně víc. Z toho, že k nám maminky opět nacházejí cestu máme samozřejmě radost a přikládáme to atmosféře na oddělení, které má ráz malé rodinné porodnice,“ uvedla staniční sestra gynekologicko – porodnického oddělení Nemocnice Čáslav Danuše Dibelková.

Petr Pavlíček přišel na svět 8. března 2019 v 17.16 hodin v čáslavské porodnici. Vážil 4070 gramů a měřil 54 centimetrů. Doma v Týnci nad Labem ho přivítá maminka Hana a tatínek Václav.
FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Rodinná atmosféra na oddělení ale zřejmě nebude jediným důvodem, proč si čáslavskou porodnici vybírají i maminky za hranicemi okresu. Zdejší porodnice jde takříkajíc s dobou a může nastávajícím maminkám nabídnout nejednu novinku z oblasti porodnictví. „Mezi nejnovější metody patří porody do vody, které vede primář Peter Rafaj nebo možnost přítomnosti otců u porodu ukončených císařským řezem přímo na operačním sále,“ vyjmenovala Danuše Dibelková s tím, že na oddělení pracuje sedm lékařů plus dva externí lékaři. Většina jich je atestovaných.

To ale není všechno. Zatímco porodní sály byly zrekonstruované nedávno, oddělení šestinedělí rekonstrukce teprve čeká. V současné době je v přípravné fázi.

Ke stému miminku letošního roku staniční sestra prozradila, že maminka malého Honzíka se svěřila, že je ráda, že její syn dostal do vínku  jakousi symboliku jedniček, narodil se 11. a je 100. dítě narozené v čáslavské porodnici. „Zároveň se vyjádřila pochvalně k tomuto oddělení - naši péči vyhledala opakovaně a vždy zde byla spokojená. Proto volba porodnice jednoznačně vyzněla v náš prospěch,“ uzavřela Danuše Dibelková.

Beseda s policistou Danielem Votroubkem v Mateřské škole U Sluníčka v Kutné Hoře.
OBRAZEM: Děti se vzdělávaly na besedě s policistou