Rakovnicko

Na Křivoklát

Trasa 16 kilometrů dlouhá z Rakovníka na Křivoklát? Tu si užijete. Na parkovišti rakovnického vlakového nádraží vyběhnete na nábřeží nad potokem a krásným údolím budete zdolávat jeden kilometr za druhým, až se dostanete na hrad Křivoklát. Zní to jednoduše, ale příjemnou atmosféru během vašeho výklusu si musíte vyzkoušet na vlastní kůži.

Mělnicko

Ze Všetat na Mělník

Převážně asfaltová trasa začíná na nádraží ve Všetatech. Přejdeme trať a pokračujeme až na konec žluté turistické. U ní odbočíme vpravo a pokračujeme do místního parku. Proběhneme vesnicí až nahoru (pozor na silnice) a běžíme mezi poli cibulového kraje směr kopec Záboří, hezkou vyhlídku na technické Neratovice. Pokračujeme do stejnojmenné vesnice a u kostela se napojíme na zelenou značku. Po ní budeme pokračovat až do cíle na Mělníku. Cesta je mírná, kolem vinic a polí, ale výhledy jsou někdy kouzelné.

Přes ostrov Hořín

Trasa začíná v parku na Mělníku. Prochází mělnickou vyhlídkou (kopec) – krásný rozhled za každého počasí, okolo restaurace, centrem města dolů z kopce. Přeběhnutí po mostě a navázání na cyklotrasu. Průběh obcí Hořín. Cukrárna otevřená denně od tří hodin. Přes stavidla, opět úžasná vyhlídka, až na „soutok“. Zpět okolo opuštěné budovy, obcí Hořín a kopečkem k parku. Ve večerních hodinách je na trase nádherně vidět západ slunce.

Ilustrační fotografie.
Kde si v regionu zabruslit?

Benešovsko

Benešov

Dva metry široká šotolinová a místy i asfaltová běžecká dráha se nachází prakticky v celém zámeckém parku na Konopišti hned vedle Benešova. Nejoblíbenější rovinatá část vede kolem Konopišťského rybníka. Parkovat lze pod jeho hrází. V dosahu jsou dvě restaurace.

Vlašim

V lokalitě celého zámeckého parku vede řada cest sypaných i asfaltových. Park leží doslova ve městě, které nabízí vše, co běžci potřebují a to od občerstvení, po parkování aut. Ta lze nechat i na parkovištích na druhé straně parku u Znosimské nebo Domašínské brány.

Berounsko

Městská hora

Nachází se v blízkosti samotného centra. Na běžce tu čekají zpevněné cesty udržovaného parku pod městskou rozhlednou a kolem medvědária. Na jaře se zde pravidelně koná krosový závod Běh přes Městskou horu.

Podél Berounky

Asfaltka na kraji Berouna jen kousek od nemocnice vede celou dobu podél řeky Berounky až do Srbska. Kromě běžců ji hojně využívají také inline bruslaři či cyklisté. Na startu stezky je k dispozici menší parkoviště.

Po Labi plují kachny, které mají jehlicí probodený krk. Záchranáři už některé odlovili a jehlici jim odstranili.
Zvrácená hra nebo dílo psychopata? Kachnám někdo prostřeluje krk jehlicí

Příbramsko

Brdy

Kam si jít na Příbramsku zaběhat, aby se člověk zároveň nenadýchal zplodin z aut? Nejčistším a zároveň nejbezpečnějším místem jsou stezky a silnice v brdských lesích. Není potřeba zacházet hluboko do hvozdů. Stačí přijet autem například do Bohutína, což je první vesnice za Příbramí směrem na Plzeň, a kolem koupaliště vyjet nahoru k Pilské nádrži, samozřejmě někam před závoru, kde nehrozí pokuta. Na rozcestí se běžec může vydat vpravo a i vlevo, kde se bude míjet maximálně s bruslaři a cyklisty. Sem tam tudy projede autem zaměstnanec lesa.

Nymbursko

Cyklostezka Nymburk

Pravý břeh řeky Labe v Nymburce hojně využívají rekreační běžci od elektrárny k obchvatovému mostu. Jde o pětikilometrový úsek, který je součástí Nymburského půlmaratonu. Po celé trase je asfaltový povrch.

Park na Ostrově

Park na nymburském Ostrově využívají ti běžci, kteří nechtějí běhat na asfaltovém povrchu. Mezi stromy je tu asi kilometrový okruh, většinou s travnatými cestami, takže tolik netrpí klouby. Sportovci se občerství v hotelu Ostrov.

Vítězem čtyřiačtyřicátého ročníku Rally Bohemia se stala posádka ve složení Jan Kopecký a Pavel Dresler, kteří na start vyrazili s číslem jedna.
Rally v centru města vyvolala obdiv i odpor

Boleslavsko

Bakov, z hradu Zvířetice

U Bakova nad Jizerou najdete zříceninu hradu Zvířetice, odkud vede převážně terénní trasa dlouhá téměř 22 kilometrů. Kudy? Do Bítouchova, lesem do Bělé pod Bezdězem, do údolí Klokočky, Bílý kámen, údolí Klokočky, podél řeky Jizery a až na vlakovou stanici v Bakově nad Jizerou a následně završíte okruh zpět na zřícenině.

Kutnohorsko

Údolím Vrchlice

Pěkná trasa, dobře dostupná. Stačí vyjet z Kutné Hory do nějaké z vlakových zastávek v blízkosti turistické značky a po té se pak vrátit zpět do města. Trasa vede převážně z kopce podél potoka Vrchlice. Cestou je zajímavá zřícenina hradu Sion, vodní nádrž Vrchlice a řada dalších.

Kolínsko

Kolín

Oblíbeným místem pro běžce je kolínský lesopark Borky. Jeho příjemné prostředí plné zeleně běžci ocení hlavně v teplých letních dnech. Nabízí okruhy v délce 1, 3 a 5 kilometrů. Na trase je možnost občerstvení.

Tisíce lidí viděly bitvu v Milovicích
OBRAZEM: Tisíce lidí viděly bitvu v Milovicích

VILMA PAŘENICOVÁ