Země původu v mnoha případech také zůstává pro spotřebitele tajemstvím.
„Zarážející je nízká kvalita nabízeného zboží, a to jak dovozové, tak domácí produkce,“ upozorňuje tisková mluvčí SOS Ivana Picková. „V Olomouci se naši spolupracovníci setkali dokonce s plesnivými rajčaty a bramborami i nahnilými banány, v Praze s nahnilou mrkví a petrželí – a to v nejednom obchodě.
V dalších městech bylo naprosto běžné, že zboží, které se právě nyní sklízí – cibule, mrkev, paprika – bylo zvadlé, vyschlé, případně i nahnilé. Je zarážející, že si obchodníci dovolí takové zboží vůbec nabízet,“ dodává mluvčí.
Ani na tržištích, jak zjistilo SOS, není situace lepší, alespoň v těch místech, která spolupracovníci navštívili. Obchodníci nejen že nabízejí ovadlou a nahnilou zeleninu, ale většinou vůbec neuvádějí původ svého zboží. Není jasné, zda jde o zeleninu vypěstovanou v regionu nebo dovezenou ze zahraničí.
„Protože už jde o opakované přestupky, dáváme podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ upozorňuje mluvčí. „Zároveň ale apelujeme na spotřebitele, aby se bránili na místě přímo v prodejně nebo u trhovce. Záleží jen na nich, aby se bránili proti špatné kvalitě zboží sami a hlavně ho nekupovali.“
Rady pro nákup ovoce a zeleniny:
- Nabízené ovoce a zelenina musí být čerstvého vzhledu, celé a zdravé.
- Není dovolen prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí.
- V žádném případě nesmí být plody poškozeny hnilobou a plísní. Velkým rizikem jsou takzvané výkroje (například u zeleninové papriky) nebo příbuzné způsoby odstraňování napadených částí. Všechny takové a podobné „úpravy” jsou zakázány.
- Podle jakostních znaků uvedených v příslušných evropských normách, se většina ovoce a zeleniny zařazuje do první nebo druhé třídy jakosti. Označení „nestandard“ není přípustné.