Jak jste se k tancování dostali?

NK: Tancovat jsem začala přibližně v osmi letech, kdy se mi tancování zalíbilo a od té doby tančím. V současné době reprezentujeme taneční klub Marendi při TJ Sokol Malín a Město Kutná Hora v kategorii Junior II B, což je v naší kategorii nejvyšší výkonnostní třída.

PM: Tancovat jsem začal přibližně v osmi až devíti letech. Nejprve jsem hrál čtyři roky fotbal, ale to mě nebavilo. Na hřišti jsem při zápasech akorát postával. Máma mě donutila jít na taneční trénink, kam se mi vůbec nechtělo a potom se mi zase nechtělo jít z tréninku domů. Od té doby tančím.

Jaký je to pocit dostat se do Národního reprezentačního týmu?

PM: Byl jsem velice mile překvapený. V současné době máme nejintenzivnější trénink ze všech párů v klubu a toto je odměna za tu dřinu.

NK: Pocit je to nádherný. Do reprezentace jsme se dostali díky našim úspěchům za rok 2015, kdy jsme se účastnili Mistrovství ČR a mezinárodních soutěží. Nyní se připravujeme na Mistrovství České republiky, které se koná tuto sobotu 30. ledna v Olomouci.

Co všechno obnáší dostat se na Mistrovství České republiky?

NK: Na Mistrovství ČR jsme se nominovali získáním třídy B. To nebylo až tak těžké, teď se spíše snažíme o co nejlepší umístění. Na tuto soutěž se připravujeme již 3 měsíce, ale od začátku ledna se zvýšila intenzita tréninků, kondiční příprava a také jsme byli na soustředění v Žimrovicích, které je určeno hlavně pro páry, které jedou na Mistrovství. Běžně máme tréninky přibližně třikrát až čtyřikrát týdně. Nyní jsou tréninky každý den, někdy i dvoufázové, což je velice časově náročné. Trénink teď zabere i šest hodin denně.

PM: Ještě bych chtěl dodat, že my s Natálií jsme se stali nasazeným párem, tudíž nemusíme tančit první kolo a automaticky postupujeme do druhého. Mimo nás budou na Mistrovství další tři taneční páry z kutnohorského Marendi, kterými jsou Tomáš Jareš a Klára Izajová, Josef Jašek s Barborou Kvapilovou a Petr Polívka společně s Veronikou Haufovou.

Natálie Krausová a Pavel Mandlík

Dá velkou práci nechat si ušít vhodné šaty na Mistrovství ČR?

NK: Určitě to je velice složitý a dlouhodobý proces. Šaty si vybírám podle videí světových tanečníků a promýšlím i vlastní nápady. Poté přijdu za trenérkou Veronikou Haufovou, se kterou to dáme dohromady. Následně to konzultujeme s trenéry z Ostravy, se švadlenou. V podstatě všichni musí šaty odsouhlasit, že to budou pro vystoupení ty nejlepší. Teď nám to trvalo asi dva měsíce.

PM: U tanečníka je to o něco jednodušší. Na košili toho není příliš, co se dá vymyslet. Důležité je abychom se s partnerkou sladili, například stejnými prvky, kamínky.

Máte při vystupování trému? Pokud ano, jak se s ní vypořádáváte?

NK: Já mám trému pořád. Před každým vystoupením, v průběhu vystupování, i při vyhlášení výsledků.

PM: Na začátku trému zpravidla nemám nikdy, jenže pak mě znervozňuje Natka, jak je nervozní. Ale po prvním tanci to ze mě opadne.

Co chystáte do budoucna?

NK: Nejdříve bychom se chtěli probojovat do finále na Mistrovství ČR v latinskoamerických tancích. A dále bychom měli reprezentovat Českou republiku na mezinárodních soutěžích jako je Budapest Open, Brno Open, Berlin Open, Bratislava Open, German Open Championship ve Stuttgartu, apod.

Máte ještě nějaké jiné koníčky?

NK: Na další koníčky už opravdu nezbývá čas. V tuto dobu je to velice těžké skloubit i se školou a učením. Z náročných tréninků se vracíme až večer a jsme unavení.

PM: Jediným mým dalším koníčkem v současné době je spánek.