Fixní náklady, které tvoří především výrobní a režijní výdaje, nájem, mzdy a zákonné pojištění, se podle Koubského podařilo snížit o pětinu. „Dalšího snížení ceny tepla bychom dosáhli snížením variabilních nákladů, především snížením ceny paliva, aktuálně zemního plyn, ale toho dosáhneme až v roce 2014 po připojení kogeneračního zdroje EC Kutná Hora v areálu ČKD na Karlově," uvedl Koubský.

Kdyby bylo podle jeho slov město připojeno k nové bioelektrárně na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny už dnes, mohla by být cena tepla na rok 2013 podle Koubského okamžitě snížena ještě o pět procent.

Úspěch firmy potěšil i vedení radnice, která čelila vlně kritiky za podporu KH Tebisu. „V první polovině roku se tu zvedla vlna kritiky proti Tebisu a my jsme teď rádi, že jsme ji neustoupili a stáli jsme si za svým," řekl starosta Kutné Hory Ivo Šanc.

Situaci kolem městské teplárny kritizuje hlavně opozice. Terčem kritiky bylo v minulosti zejména uzavření smlouvy s novým dodavatelem tepla, který v areálu ČKD vybudoval za 600 milionů korun bioelektrárnu.

Vedení radnice tvrdí, že smlouva je pro město výhodná a teplo z obnovitelného zdroje bude dlouhodobě levnější než teplo získávané z plynu, jehož ceny trvale rostou. Opozičním zastupitelům se nelíbí podmínky smlouvy, která má platit osm let s případným prodloužením na dvakrát tři roky. Vypověditelná je pouze při hrubém porušení, jak stanoví obchodní zákoník. Opozice tedy požadovala tvrdší podmínky, to ale podle vedení města nebylo možné.

Uvolněné křeslo místostarosty
Nespokojenost opozice letos v květnu vyústila v odvolání Karla Koubského z funkce místostarosty. V současnosti je už pouze jednatelem společnosti KH Tebis.

Jmenování nového místostarosty je, jak potvrdil i starosta Šanc, zatím v nedohlednu. „Samozřejmě, že nad tím stále přemýšlíme. Nechci však hovořit dopředu. Nejprve tuto otázku chceme řádně projednat a posléze oslovit vybrané lidi," řekl. Kdy tato otázka přijde na řadu, ale blíže neřekl.

Veřejností se v minulých týdnech nesl předpoklad, že by se místostarostkou mohla stát bývalá hejtmanka Zuzana Moravčíková. Ona sama to ale dementovala.