Jak bylo již dříve dohodnuto, testy zaplatí dvě instituce – investor opravy mostu a kutnohorská radnice. Investor, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), zdarma zařizuje vzorky 25 občanům z Malína, kteří mají své domy v takzvaném ochranném pásmu, tedy v bezprostřední blízkosti stavby. „Minulý týden nám ŘSD dalo zkumavky, které jsme odevzdávali tento týden. Neměli jsme žádná omezení. Pouze nás ŘSD upozornilo, abychom nejedli ryby. Ty by prý mohly testy znehodnotit,“ popsal Petr Procházka, který žije v Malíně v ochranném pásmu.

Na Zelený čtvrtek bylo na pouti deštivo i slunečno
Na Zelený čtvrtek bylo na pouti deštivo i slunečno

Vzorky z ochranného pásma nyní putovaly do Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem, kde budou zpracovány.

Druhou a mnohem početnější část testů zaplatí město Kutná Hora. O poměrně nákladné testy totiž měli zájem i lidé, kteří v ochranném pásmu nežijí. Těm je ale odmítlo ŘSD zaplatit. Lidé se proto odvolali se na kutnohorskou radnici, která jim je nakonec po rozhodnutí zastupitelstva uhradila. I tyto vzorky, kterých je bezmála 90, jsou v současné době hotové a zpracovává je Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. Jejich výsledky pak budou poslané na kutnohorskou radnici, a poté je její pracovníci rozdají jednotlivým lidem.

První vzorek ale obyvatelům Malína nic neukáže. Jde o počáteční hodnoty. Stěžejní budou až výsledky druhého odebraného vzorku. Na ty si budou muset lidé počkat. Odběr druhého vzorku přijde na řadu, až se dokončí demoliční práce částí mostu, v nichž je kontaminovaná půda. „Tyto demoliční práce budou zahájeny na konci dubna a potrvají přibližně měsíc,“ řekl stavbyvedoucí Hugo Rejthar. S největší pravděpodobností bude tak lidem z Malína druhý vzorek odebrán přibližně s koncem května.

Ilustrační foto
Veřejných toalet není dost, města je většinou dotují