Kostelem Všech svatých projde ročně až půl milionu návštěvníků, z nichž ne všichni respektují význam a historický kontext památky. Na místě odpočinku až 60 tisíc zemřelých tak vznikají hanlivé fotografie, nevhodné selfie portréty a návštěvníci často neváhají s kostmi kvůli snímkům manipulovat.

V obou sedleckých památkách proto bude možné fotografovat pouze s povolením, o které bude muset turista zažádat alespoň tři dny dopředu.

Farnost se dlouhodobě snaží vrátit kostelu Všech svatých pietu, ale zároveň neomezovat vstup do kostnice, neboť je na příjmu z turistického ruchu závislá obnova kostnice, jehož je farnost jediným investorem.

Vizualizace budoucího parkoviště v Sedlci.
Město hledá investora na parkoviště v Sedlci

V rámci minimalizování negativního dopadu turismu již letos farnost přesunula prodej vstupenek do Infocentra. Tento přesun ulevil přilehlému hřbitovu od nekonečných front. V minulých letech také zavedla pozici security guarda, který má za úkol dohlížet na chování turistů v dolní kapli i na hřbitově.

„Věříme, že naši návštěvníci budou toto rozhodnutí respektovat a zároveň porozumí důvodům, které nás k tomuto kroku vedly,“ uvedla Radka Krejčí, ředitelka organizační složky farnosti.

Veřejné záchody v Zámecké ulici v Sedlci.
Podmínky prodeje veřejných toalet v Sedlci jsou schváleny, reference vypadly