Stále častěji se ale stává, že na úklid dostatek času. Proto se stále více do módy dostávají profesionální úklidové firmu. I na Kutnohorsku je o ně velký zájem. Dokazuje to i fakt, že aktuálně mají tyto firmy plno.

Pokud tedy není někdo stálým zákazníkem, nebo nemá u úklidové firmy někoho známého, není pravděpodobné, že sežene před Vánocemi na úklid profesionála. Na tento problém narazila i rodina Novotných, která si vzpomněla na paní na úklid v polovině listopadu. „Volala jsem do třech firem na úklid. Všude jsem se dozvěděla, že volám pozdě,“ uvedla Kateřina Novotná.

Plné diáře potvrdily i úklidové firmy. „Nezastavím se, volné termíny mám až v lednu,“ uvedla Alena Rumpli z firmy, která funguje v Kutné Hoře. Stejná situace je i u Soni Jelínkové, která má úklidovou firmu ve Zruči nad Sázavou. „Volné termíny už nemám. Musela jsem již odmítnout deset úklidů,“ řekla Jelínková s tím, že potencionálním zákazníkům do budoucna doporučuje, aby si dohodli termín na vánoční úklid již v září, protože poté se již shání velmi špatně někdo na úklid. „Provádím úklid já sama, abych byla stoprocentně spokojená s kvalitou. Bohužel mám jen dvě ruce a dvě nohy,“ dodala.

Vladimír Krupička: Za rok Žralokům porážku vrátíme
Vladimír Krupička: Za rok Žralokům porážku vrátíme

Předvánoční nápor hlásí i Lenka Bezoušková, jejíž firma sídlí v Poděbradech, ale byty uklízí v širokém okolí. „Je potřeba zamluvit si termín nejméně dva měsíce předem,“ uvedla Bezoušková, kterou čeká poslední předvánoční úklid 20. prosince.

Zákazníci si ve většině případů objednávají před svátky celkový úklid bytu nebo domu, do kterého je zahrnuto mytí oken, čištění koberců, čalounění a utírání prachu. Úklidová firma si za kompletní úklid účtuje podle velikosti bytu či domu. Cena za úklid domu či bytů se liší. Pohybuje se průměrně od 140 až 160 korun za hodinu za jednorázový úklid.

Cena za krátkých úklidů bývá od 200 korun za hodinu. Generální úklid pak některé z firem rozpočítávají na metry čtvereční. Za jeden se platí v průměru od 25 do 35 korun.

Pokud chce dotyčný kompletní úklid, pohybuje se přibližně od 1000 do 3000 korun. Nejdráž pak vyjde od profesionálních firem na úklid pak mytí vysokých oken. Cena za hodinu se zde pohybuje kolem 300 korun a výše. Na Kutnohorsku i v sousedních okresech působí také úklidová firma Markétky Košíkové. Ta nabízí kompletní úklid třípokojového bytu již od 450 korun.

Diplomy a pamětní medaile předali v úterý hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a krajský radní pro oblast bezpečnosti a ICT Robert Bezděk (oba ANO) osmnácti zástupcům středočeských hasičů, kteří působí jako vedoucí přípravek mladých hasičů.
Vychovávat si dorost hasiči dokážou už od tří let věku

STUDENTI I MAMINKY

Úklid je lukrativním odvětvím a i studenti v něm vidí jednoduchou cestu k penězům. Stále častěji tak vyhledávají brigády právě u úklidových firem. „Před pár lety jsem dělala brigádně v úklidové firmě před Vánocemi. Práce jsme měli opravdu dost, uklízela jsem v týdnu i o víkendech. Nejčastěji chtějí lidé umýt okna, nebo utřít prach na vysokém nábytku,“ podělila se o svou zkušenost Marcela Sladkovská z Čáslavi.

Další, kdo využívá úklid jako cestu k penězům navíc, jsou i maminky na mateřských dovolených. S jednou takovou pracující maminkou má skvělou zkušenost Martina Heřmánková z Kutné Hory. „Většinou zjistím až na začátku prosince, že nic nestíhám. Pár let mi sem docházela proto uklízet maminka na mateřské dovolené. Měla to jako přivýdělek a byla opravdu poctivá. Dnes je totiž velmi obtížné najít někoho, kdo udělá práci skutečně poctivě,“ uvedla Martina Heřmánková.

Jak na předvánoční úklid?
Nechat si uklidit dům již není jen doménou bohatých lidí. Stává se z toho běžná věc, kterou využívají v dnešní době i starší věkové skupiny. Co ale dělat, když je potřeba uklidit a žádná firma už nemá volno? Je dobré si úklid rozdělit do více dnů. Na každý den si naplánovat nějakou činnost. Doporučuje se věnovat úklidu alespoň půl hodiny denně a věcí nutných k dodělání bude rychle ubývat. Stačí jeden den vyklidit a umýt ledničku, další kuchyňskou linku, třetí zase vyprat předložky v koupelně nebo vyčistit sedačku. Nezabere to moc času a úsilí, ale výsledky budou přibývat.

Peníze. Ilustrační foto.
Krajské zastupitele čeká jednání o rozpočtu i o penězích pro motorkáře