Jak vznikla před 33 lety myšlenka uspořádat v Kutné Hoře country festival?

Již řadu let hraji s kapelou Brzdaři, se kterou jsme právě jezdili po různých festivalech. Stále mi však bylo líto, že v jiných městech festivaly jsou a v Kutné Hoře žádný takový není. S manželkou a přáteli jsme se rozhodli, že tu také zkusíme uspořádat country festival. Tehdy jsme oslovili Václava Součka, moderátora Svojšického slunovratu, který byl z nápadu uspořádat country festival v Kutné Hoře nadšen. Tenkrát nám nabídl, že nám s přípravou prvního ročníku pomůže. Dal nám kontakty a adresy na různé kapely a písničkáře, které nám dost pomohly. Zároveň nám předal zkušenosti, poradil, co je potřeba vše zorganizovat a připravit, aby se takový festival mohl uskutečnit. Taktéž se nabídl, že nám první ročník bude moderovat, za což jsme byli moc rádi. Nakonec nám odmoderoval deset ročníků Kutnohorské Kocábky.

Proč právě název Kutnohorská Kocábka?

Název Kutnohorská Kocábka vznikl, stejně jako všechny dobré nápady, v hospodě. Jednalo se však o velkou náhodu. Když jsme si před 34 lety řekli, že v Kutné Hoře uspořádáme festival, tak se začalo přemýšlet o názvu. Okolo organizace festivalu se tehdy „motalo" přibližně 10 lidí a co člověk, to jiný názor. Často jsme však mívali sezení v jedné kutnohorské hospodě, kde se sedělo a hrálo a někdo řekl „dejte Kocábku". Tehdy „letěla" píseň Stará archa, kde se již v úvodu zpívá „Já mám kocábku náram, náram, náram, kocábku náram, náramnou". Tak jsme se dohodli, že se festival bude jmenovat Kocábka. Mimochodem, píseň Stará archa je dodnes hymnou celého festivalu.

Zavzpomínáte na úplně první ročník Kutnohorské Kocábky?

Vzpomínám si, že na prvním ročníku zde vystupoval Wabi Daněk, kterého jsme již se zmiňovaným Václavem Součkem sehnali. Festival Kutnohorská Kocábka je od samého začátku koncipován tak, že nebudeme na pódium „tahat" nějaké velké kapely. Dáváme spíše příležitost zahrát třeba kapelám, které jsou odsud či z blízkého okolí, nebo začínají a chtějí se někde „otrkat". Například zde měli jedno z prvních vystoupení skupiny Semtex, Divokej Bill, či Rybičky 48. Větší prostor tedy dostanou menší a domácí kapely, a poté zahrají v průběhu Kutnohorské Kocábky dvě až tři kapely větší, známější.

Kdo za ta léta například na Kutnohorské Kocábce vystoupil?

Za ta léta si zde zahrálo opravdu velké množství kapel. Mezi ty věhlasné kapely patřily například Rangers, Greenhorns, KTO, Karel Plíhal, Miki Ryvola, Nezmaři, Ivo Jahelka, Taxmeni, ale samozřejmě i spousta dalších, které jsem nejmenoval. To bychom tu totiž byli až do zítřka.

Na jaké kapely se můžeme těšit letos?

Po dlouhé době vystoupí šest kapel z Kutnohorska a okolí. Některé z nich na našem festivalu zažijí comeback nějaký čas hrály, poté se rozpadly a nyní se daly opět dohromady. Letošní ročník bude mít největší účast domácích kapel za poslední léta. Letos vystoupí kapely Johnny Cash Trio a Brzdaři z Kutné Hory, Trampoty z nedalekých Červených Peček, nebude chybět ani kapela Richenza, kterou dala Renata Špačková po patnácti letech opět dohromady, Royal Dixieland Jazz Band, ve které účinkuje skvělý kutnohorský muzikant Zdeněk Jeřábek, kapela z Ronova nad Doubravou Wyrton. Vystoupí zde i kapely, které jsou zdaleka, a to severočeští Stráníci, Petr Kocman Band a nebude chybět ani Lokálka z Hradce Králové či Country Ladies, což jsou pražské dámy, které mají skvělou hudbu i westernové kostýmy. Z královéhradecké kapely Lokálka bohužel letos nedorazí již zmiňovaný Václav Souček. Jemu to kvůli moderování na jiné akci letos nevyšlo. Slíbili jsme si však, že příští nebo přespříští rok si určitě čas udělá, a dorazí.

Oslovili jste někoho, koho jste zde chtěli mít, a kvůli nedostatku času nemohl dorazit?

Samozřejmě, že někdy oslovíme nějakou kapelu, kterou bychom zde chtěli, ale bohužel už má na den Kutnohorské Kocábky nabitý program. Letos jsme chtěli Františka Nedvěda, který měl již bohužel obsazeno.

Ve které kapele hrajete vy?

Já na Kutnohorské Kocábce letos účinkuji rovnou ve dvou kapelách. Tradičně s kapelou Brzdaři a poté s kapelou Johnny Cash Trio. Ta zde bude vystupovat po 13. hodině, tedy hned po zahájení. Tato kapela hraje písničky Johnnyho Cashe z padesátých až šedesátých let, tedy z doby jeho největší slávy. Snažíme se hrát jeho písně autenticky, tak, jak se tehdy hrály.

Prozradíte nám něco o kapele Brzdaři?

Brzdaři jsou na scéně celkem 44 let, tedy déle než festival Kutnohorská Kocábka. Členové této kapely se za ta léta obměnili. Postupem času se také změnil i styl kapely. Zpočátku jsme vycházeli hlavně z tvorby známých kapel Greenhorns a Rangers. Postupem času však vznikla i vlastní tvorba. Z trampské a folkové hudby se stala country. Jeden čas jsme měli také dvě zpěvačky. V současné době s námi hrají dva kluci z Prahy Tomáš Ludvíček a Petr Žižka a hrajeme tradiční bluegrass. My z Kutné Hory, já Zdeněk Lebeda, společně s Josefem Vodou a Jirkou Lebedou, jsme v kapele nejdéle. Když slavila kapela Brzdaři 40. narozeniny, tak jsme zkoušeli dát dohromady, kolik lidí se nám v kapele celkem za ta léta vystřídalo. Dali jsme dohromady téměř 30 jmen.

Jste schopni odhadnout, kolik přibližně posluchačů na Kocábku dorazí?

Myslíme si, že to bude přibližně stejně jako loňský rok, tedy okolo 300 lidí. Rekordní počet jsme zaznamenali asi ve třetím ročníku, kdy dorazilo na Kutnohorskou Kocábku 1300 návštěvníků.

Jezdí lidé z celé České republiky?

Nejvíce diváků dorazí z okolí Kutné Hory. Dlouho jsme tento průzkum nedělali, pokusíme se o to ale letos. Co si však pamatuji, tak na festival jezdili lidé ze Šumperka, Prahy, Berouna i Plzně. V době průzkumu to byli v podstatě lidé z téměř celé České republiky. Pro zajímavost přibližně na dvacátém ročníku Kutnohorské Kocábky, i později, vystupovala bluegrassová holandská kapela.

Máte nějaký sen do budoucna? Prozradíte název kapely, za kterou byste byl rád, kdyby na Kocábce vystoupila?

Byl bych rád, kdyby v budoucnu vystoupil na Kutnohorské Kocábce František Nedvěd. Neměli jsme tu také Věru Martinovou. Tu jsem však letos neoslovil, jelikož vystupovala před měsícem v Červených Pečkách. Předloni zde také vystoupil Karel Kahovec, který měl skvělé vystoupení a byl bych rád, kdyby se tu ještě někdy objevil.

Chtěl byste vzkázat něco čtenářům Deníku?

Především bych je rád nalákal na krásné nádvoří Vlašského dvora, kde se bude Kutnohorská Kocábka odehrávat podruhé. Jako každoročně zde bude skvělá muzika, perfektní občerstvení, doufejme, že i skvělá nálada a snad nám vyjde i to počasí.