Do Dusíkova divadla dorazilo zhruba pět desítek lidí, dalších více než sto lidí jednání sledovalo v přímém přenosu on-line. Dvouhodinová debata byla klidná a věcná.

Debatu vyvolali opoziční zastupitelé Martin Horský a Vlastislav Málek (oba Čáslav pro všechny). Ti vytýkají čáslavským radním nedostatečnou komunikaci a informovanost obyvatel o záměru AVE a o zpracované dokumentaci EIA (posouzení vlivu na životní prostředí).

Záměr odpadové společnosti AVE vzbudil v Čáslavi nevoli, lidé píší radním, aby tomu zabránili.
Obyvatelé Čáslavi vzkazují radním: Větší skládku a více odpadu tu nechceme

K EIA nyní běží třicetidenní lhůta, během které se mohou všechny zúčastněné strany vyjádřit a svými připomínkami dokonce vyvolat případné další veřejné projednání.

„To může být nařízeno, pokud dotčený orgán státní zprávy obdrží odůvodněné nesouhlasné vyjádření veřejnosti k dokumentaci,“ řekl v úvodu setkání zastupitel Vlastislav Málek.

Na místě lidé podepisovali také protestní petici, která už několik dní koluje městem a je k dispozici na řadě míst včetně radnice. Její iniciátorkou je obyvatelka města Jana Obořilová, která touto cestou upozorňuje na extrémní nárůst dopravy v centru města, který je podle řady lidí největším problémem záměru AVE.

Centrální skládka komunálního odpadu v Čáslavi.
Spor o rozšiřování skládky odpadu v Čáslavi. Chystá se veřejná diskuze

Během setkání se ukázalo, že plán odpadové firmy rozšířit skládku je pro okolní obce překvapením. Potvrdila to i přítomná zastupitelka sousedních Močovic, která se prý o záměru dozvěděla až ze sociálních sítí.

Veřejné setkání s občany chystá také vedení města. Uskuteční se ve čtvrtek 19. ledna od 17 hodin, také v Dusíkově divadle.

Tématu se budeme dále podrobně věnovat.