Žlutá barva symbolizuje žlutou Davidovu hvězdu, kterou byli Židé nuceni během nacistické okupace nosit. Až krokusy rozkvetou, připomenou tak tragické osudy dětí, které holocaust nepřežily. Mělo by se tak stát 27. ledna, kdy si připomínáme Mezinárodní den holocaustu. Do projektu se v pátek 8. listopadu zapojil i Hlízovský unikátní spolek a skauti ze Starého Kolína.

Účastníci akce se sešli odpoledne na louce, kde je přivítala Jitka Šimková. Pro děti zde bylo připraveno nejenom padesát cibulek, ale i padesátka žlutých lístků se jmény dětských obětí z Kolínska a Kutnohorska, o kterých jsou známy informace z jejich, bohužel krátkých životů. Každé z dětí si jedno jméno vybralo, a osud jeho nositele mu popsala Kristýna Myřátská, studentka 1. ročníku Gymnázia J. Ortena v Kutné Hoře.

Nečekanou milou návštěvou byl spisovatel a pedagog Marek Lauermann, který ve stručnosti popsal osud dlouholeté předsedkyně sdružení Terezínská iniciativa Dagmar Lieblové, kterou před smrtí v koncentračním táboře zachránil omyl v zapsání data narození. Její životní příběh je zachycen v knize Přepsali se, tak jsem tady - Příběh Dagmar Lieblové, na které se Marek Lauermann podílel.

Potom se již všichni pustili do práce. A protože se zapojili i dospělí, bylo brzo hotovo. Pomyslné srdce z krokusu navrhla Lada Lisá. Na závěr byl vztyčen kámen, jehož pamětní destička bude tento den připomínat. Akce projektu Krokus proběhla v pátek dopoledne také před Střední průmyslovou školou v Kutné Hoře.

Židovská synagoga v Uhlířských Janovicích.
V průběhu Křišťálové noci bylo vypáleno téměř 1200 synagog
Ze setkání se senátorem Markem Hilšerem na Nové scéně Dusíkova divadla v Čáslavi.
Marka Hilšera v Čáslavi zpovídala Kamila Ženatá. Senátor přijal i výzvu k tanci