„Ve středu jsme měli v devět hodin hospitalizováno 42 pacientů s nemocí covid-19. Situace je náročná, ale zvládáme ji, máme hlavu nad vodou,“ uvedl.

S ohledem na stále rostoucí počet pacientů s covidem a nepříznivou prognózu rozhodl už v pondělí krizový štáb o dalším rozšíření lůžkové kapacity pro tyto pacienty. „Současně tak máme 47 lůžek pro covid, z toho šest jich je intenzivních s možností umělé plicní ventilace. Všechna lůžka mají základní oxygenoterapii, dále používáme vysokoprůtokové oxygenátory HFNO se kterými máme dobrou zkušenost. V nemálo případech dokáží odvrátit nasazení invazivní umělé plicní ventilace. Těchto přístrojů máme současně sedm,“ popsal náročnou situaci ředitel.

Ilustrační foto.
Jde o životy! Už tři středočeské nemocnice vyhlásily stav hromadného postižení

Aby v nemocnici takové lůžkové kapacity dosáhli, museli přemístit zdejší dětské oddělení na oddělení chirurgie. Nemocnice tak ale dosáhla svého maxima, technického i personálního.

Aktuálně je v nemocnici 23 zaměstnanců nemocných, z toho dvě třetiny s covidem. „Personálně jsme na hraně, pomáhá nám i armáda. Větší problém je ale vyčerpanost personálu, trvá to již s malou přestávkou rok, kolegové jsou pod trvalým stresem, nemají možnost vydechnout, mimo práce znají jen krátký odpočinek a třeba pokrytí základních funkcí v rodině, na nic jiného čas nezbývá. To je jednoznačně největší problém,“ dodal ředitel.

Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD)
Došlo na krizové scénáře, řekl Hamáček. Pomoc s pacienty nabízí Němci i Švýcaři

Zdůraznil však, že nemocnice dále poskytuje i veškerou neodkladnou akutní péči. „V porodnici se umíme postarat i o maminky, které jsou covid pozitivní. Zajišťujeme testování na covid, provádíme očkování. To vše je možné jen díky obrovskému nasazení personálu,“ doplnil Bubla.

Pro necovidové pacienty je nyní teoreticky volných 133 lůžek. „Je to ale celkem nadbytečný údaj, protože jinou péči než neodkladnou nyní neposkytujeme, je to i zakázáno rozhodnutím vlády. Navíc bychom plný provoz těchto lůžek nemohli zajistit personálně. Většina zdravotníků se věnuje péči o covid pacienty nebo souvislostem s tím spojeným,“ dodal ředitel.