Nová část zručské stezky bude měřit více než 1,5 kilometru a po celé délce povede obousměrný dvoupruhový cyklistický pás se zpevněným povrchem. Trasa naváže na trasu pod zámkem. Povede po břehu řeky Sázavy a následně překročí nově vybudovanou lávkou pravostranný přítok Sázavy – Ostrovský potok. Dále bude pokračovat po břehu řeky pod silniční most a podél protipovodňové stěny mine stávající prodejnu stavebnin. Zde bude zručská stezka krátkou odbočkou propojena do ulice Průmyslová a umožní lidem i přístup k dalším provozovnám firem, které sídlí v této lokalitě. Pak bude stezka dále pokračovat podél řeky. Za sídlem firmy na technologické kontejnery se od ní levotočivým obloukem odkloní a povede kolem kolejí. Na konci úseku pak bude pokračovat opět směrem k Sázavě, kde se napojí na lávku přes řeku. Náklady druhé etapy cyklostezky jsou stanoveny na 14,2 milionu korun, dotace pokryje 11,7 milionu korun.

Příměstský tábor na Kaňku
Příměstské tábory letos nabídnou i cestu kolem světa

Už současnou cyklostezku ve Zruči nad Sázavou si pochvaluje i Ondřej Šimůnek. „Na cyklostezku se pravidelně vracím se svojí přítelkyní. Jezdíme zde na in-line bruslích,“ uvedl Šimůnek. Ten se těší, až bude cyklostezka hotová. „Bude to hezká trasa, hlavně ta část kolem řeky,“ poznamenal.

O zřízení cyklostezky stojí již delší dobu i v Kutné Hoře. „Je vypracován projekt, ve kterém by byla cyklostezka vedena kolem řeky Vrchlice a propojovala by i obce okolní,“ řekla místostarostka Kutné Hory Zuzana Moravčíková. Zároveň ale zdůraznila, že i když je projekt hotový, tak jsou okolo cyklostezky komplikace. „Vedla by blízko u kolejí, což hodnotí České dráhy jako problém,“ dodala Moravčíková.

Elektromobily z celé Evropy zavítaly v rámci čtvrtého ročníku Electric Car Rally „eTourEurope“ do Kutné Hory.
OBRAZEM: Elektromobily dorazily na Palackého náměstí v Kutné Hoře

ZÁMĚRY V ČÁSLAVI

I v Čáslavi existují myšlenky na další cyklostezky. Měly by propojit Čáslav a Drobovice a Čáslav a Filipov. „Je to ale běh na dlouhou trať,“ uvedl starosta města Jaromír Strnad. V současné době tak mohou lidé využívat cyklotrasu, která spojuje od roku 2015 Čáslav – Koudelov a Filipov. Obcí Vrdů mají díky této cyklostezce lidé možnost bezpečnějšího přejezdu do Čáslavi. Celkové náklady vyšly přibližně na 6 milionů korun, přičemž 5,8 milionu korun tehdy pokryla dotace. Dnes je trasa velice oblíbená a využívaná ať už rekreačně, nebo i prakticky. „Moje děti mají ve Vrdech babičku. Díky této cyklostezce se naučily jezdit na kole. Rádi se na ni každé jaro vracíme,“ uvedla Martina Horáčková z Čáslavi.

Rozloučení s předškolními dětmi v Mateřské škole 'U Sluníčka' v Kutné Hoře.
OBRAZEM: Předškoláci ze Sluníčka se rozloučili s mateřinkou