Od 1. ledna 2023 vstoupí v platnost nová smlouva s firmou AVE, ve které se počítá s navýšením nákladů na svoz odpadu vůči městu o více než 1,5 milionu korun.

„Toto navýšení poplatku za svoz odpadu pro občany ani zdaleka navýšení vyplývající ze smlouvy nepokrývá. Na druhou stranu, dokud je na katastrálním území města skládka a město je příjemcem poplatku ze skládky, tak by občané měli být tímto zvýhodněni,“ vysvětlil starosta města Jaromír Strnad (ČSSD).

Ze zasedání zastupitelstva města v Čáslavi.
Čáslav má rozpočet na příští rok. V plánu je nová školka i lávka přes Brslenku

Odborná firma, která ještě pro bývalé vedení Čáslavi zpracovala střednědobý výhled rozpočtu na roky 2023 až 2027 přitom ve svém dokumentu doporučila, aby vedení města poplatek za svoz odpadu zvýšilo na dvojnásobek, pokud chce svoje finance udržet v kondici. Toto a další návrhy nezávislého ekonoma, například trojnásobné zvýšení daně z nemovitosti nebo převedení městské nemocnice na jinou právní formu než je příspěvková organizace, však zastupitelé už na podzim odmítli.

„Tato doporučení byla nepřijatelná, nebylo možné materiál schválit jako celek,“ připomněl na jednání zastupitelstva 12. prosince Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny).

Dětská skupina Holubníček v Čáslavi.
Zájem o hlídání nejmenších dětí je v Čáslavi velký, vznikla další skupina

Podle starosty je však v materiálu spoustu zajímavostí, kterých je potřeba se chytit.

Střednědobý výhled rozpočtu je dokument, který musí mít město zpracované ze zákona. Zastupitelé jej v pondělí nakonec schválili, ovšem s tím, že finanční analýzu včetně kontroverzních doporučení vzali pouze na vědomí.