Římskokatolická farnost, která v lokalitě spravuje katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele a kostnici, tento postup vítá. „Ještě jsme oficiální stanovisko od města neobdrželi, nicméně pokud tato situace nastala, budeme za ni upřímně rádi. Toalety jsou za svou životností, to je fakt, na který dlouhodobě upozorňujeme. Pokud se tedy město chopí rekonstrukce a následně bude veřejné záchody pronajímat, vnímáme to jako vyřešení urgentního problému, který několik let řešíme,“ uvedla ředitelka organizační složky farnosti Radka Krejčí.

Ve spolupráci s městem farnost udělala to nejnutnější, aby záchody tuto sezónu ještě zvládly. I když ta letos kvůli pandemii koronaviru určitě tak nabitá nebude. „Není to dlouhodobé řešení, je to jen uhašení lokálního požáru. Nicméně i tak městu děkuji za spolupráci a snahu ten nejzásadnější problém, totiž kanalizaci a odpady, řešit,“ doplnila Krejčí.

Sportovní hala Klimeška v Kutné Hoře před zasedáním zastupitelstva města v úterý 28. dubna 2020.
Plánované investice koronavirus na Kutnohorsku nezhatil

Radnice by s rekonstrukcí záchodků chtěla začít na podzim a vyjít by měla zhruba na tři miliony korun. „Projekt je připravený, ten původní jsme předělali tak, aby bylo možné navýšit kapacitu záchodků bez nutnosti zvětšování pozemku,“ uvedla místostarostka Kutné Hory Silvia Doušová (STAN – Šance pro Kutnou Horu).

Farnost totiž měla původně domluvenou směnu pozemků přilehlých k tomu stávajícímu s Karlem Schwarzenbergem, aby mohla objekt toalet rozšířit. V sezoně je totiž současná kapacita záchodků podle Radky Krejčí naprosto nedostačující.

Opozici si ale postup města nelíbí. Trnem v oku jí je především ten fakt, že vedení radnice z původního záměru prodeje formou výběrového řízení otočilo, a sice i přesto, že zájemci o koupi byli. Jedním z nich byla i farnost, kterou radní loni v listopadu doporučili jako vítěze výběrového řízení. Zastupitelé se ale v prosinci na prodeji nakonec neshodli, vadilo jim, že druhý zájemce nabídl za nákup toalet o 900 tisíc korun více, než farnost.

Veřejné toalety v Zámecké ulici v kutnohorském Sedlci.
Výběrové řízení na prodej veřejných toalet v Sedlci město zrušili

„My jsme schválili, že to bude prodáno. Nerozumím tomu, proč takhle dopadlo výběrové řízení, protože tam byl zájemce, který nabízel vyšší cenu a vy jste ho chtěli vyloučit jen na základě toho, že mu tam cosi chybělo. Mám s tímto materiálem problém, protože mám pocit, že v momentě, když se to nepodařilo prodat církvi, tak to najednou prodat nechcete,“ řekl na jednání zastupitelů Tomáš Havlíček (ODS). 

V listopadu roku 2020 zároveň končí veškeré smlouvy na provozování veřejných toalet v Kutné Hoře, tedy nejenom v Zámecké ulici, ale například i v Libušině ulici, nově se také otevřou zrekonstruované toalety v Pacákových sadech. „Možná by všechny toalety mohl spravovat jen jeden nájemce jako svůj podnikatelský záměr,“ nastínila záměr Doušová.