Na začátku minulého roku byla přitom nádrž Vrchlice zaplněna jen ze sedmdesáti procent a hladina byla zhruba 2,3 metry pod normálem. K současnému stavu podle hlavního hrázného Romana Šafra přispěly především vydatné srážky a také sníh, kterého byl letos dostatek a pomaleji se rozpouštěl. „Napustilo se díky tomu podloží. Pro přírodu je to skvělá zpráva,“ řekl hrázný.

Povodně ale podle Šafra v žádném případě nehrozí. „Když víme, že budou větší srážky, tak se něco upustí. Neškodný průtok je deset metrů krychlových za vteřinu. Když tál sníh, upouštěli jsem kolem pěti metrů krychlových. Je pravda, že to už je pak na říčce Vrchlici pořádný fofr,“ poznamenal Roman Šafr, který na zdejším vodním díle pracuje jednadvacet let.

Práce ho prý baví hlavně kvůli zdejší přírodě i tomu, že je na nádrži stále co dělat. „Práce je tu pravdu dost, od každodenních pochůzek po díle přes měření na štolách až po kontroly strojovny elektrárny. Je také potřeba denně kontrolovat, aby v korytech nebyly popadané stromy,“ vysvětlil hrázný, kterého si Povodí Labe střeží doslova jako oko v hlavě. Nesmí například nyní přijímat návštěvy, aby neohrozil svůj zdravotní stav.

Ilustrační foto
Švihov byl problém, Vrchlice nevadí. Trať povede jen kousek od vodárenské nádrže

Náhrada pro tak specifickou profesi se totiž hledá těžko. „Celkově tuto práci vnímám jako velkou zodpovědnost. Tu má ale celý tým z Povodí Labe, pravidelně se tu odebírají vzorky a provádějí další potřebné úkony,“ uvedl Šafr s tím, že najatá agentura pravidelně kontroluje hladinu i břehy, jestli se v nádrži nikdo nekoupe. To je totiž kvůli ochrannému pásmu přísně zakázáno.

Vodní nádrž Vrchlice

- Vodní nádrž Vrchlice se zásobním objemem 7,9 milionu metrů krychlových zásobuje obyvatele pitnou vodou od roku 1973, do zkušebního provozu ale bylo vodní dílo spuštěno už v roce 1969. Přehrada je jedinou klenbovou hrází na území České republiky.

- Hrázný Roman Šafr zavzpomínal i na jednu dramatickou událost, která se odehrála před třemi lety: "Pod bruslařem se propadl led. Z vody se sám dostal a přišel až k nám sem k domku hrázného a zazvonil. Celý promrzlý i s bruslemi. Ve chvíli, kdy jsme otevřeli dveře, se složil k zemi. Volali jsme mu tehdy rychlou záchrannou službu."